La Confraria de la Santa Baldana ja és una realitat

L’artista Josep Piñol obre un espai de culte virtual en un nou acte de l’obra per la qual està citat als jutjats al gener

La Confraria de la Senyora Santa Baldana ja és una realitat. L’artista Josep Piñol (Tivenys, 1994) obre avui un «espai de culte virtual» en un nou acte de l’obra, el tercer, per la qual està citat als Jutjats els 15 de gener.

El passat juny, la presentació de Santa Baldana es va fer pública amb una processó pels carrers de Tortosa. L’obra, amb la imatge d’una santa envoltada de baldanes artificials, va ser comissariada pel col·lectiu Konvent durant el VII Fòrum de Cultura i Ruralitats organitzat pel Ministeri de Cultura. La performance, que reflexionava sobre el concepte d’abundància, va despertar a nivell nacional tant adhesions com controvèrsies. Fa unes setmanes un jutge va obrir diligències per la Santa Baldana i el pròxim 15 de gener es prendrà declaració a Piñol, als comissaris de Konvent i a la performer S.G.

Després de la processó i la bacanal, ara arriba el tercer acte de l’obra, «Congregació», creant la Confraria de la Santa Baldana amb un nou espai virtual (santabaldana.com), ampliant el seu abast i abraçant la «universalitat del seu missatge». L’artista Josep Piñol defensa que «Santa Baldana ens recorda que les nostres diferències són un pont, no un mur. Estimar i respectar tots els nostres germans i germanes malgrat les diferències no és justament el que es predica des del púlpit?».

A la web es comercialitzen set peces cedides per l’artista que han estat creades amb la intenció de «generar llum sobre les ombres dels nostres pecats». Entre aquestes peces destaquen «El Rosari de Santa Baldana», dissenyat com una eina per a la meditació i la reflexió»; «La Miraculosa Graella en Creu», un símbol que convida a «temperar la gola i a celebrar la comunió al voltant del foc»; «Les Baldanes Antiestrès», un recurs espiritual pensat per «mitigar la ira i promoure la pau interior»; i el Pack de dos baldanes de tela, la concepció del qual s’alinea amb la tradició sagrada de «dar morcilla».

En ser concebuda com una associació sense ànim de lucre, els seus guanys finançaran les accions d’aquesta nova Confraria de la Santa Baldana i l’excedent de l’any, la futura Beca Santa Baldana.

Temas: