La Casa d’Acollida de Tortosa assoleix les 30.000 pernoctacions en 30 anys
Amb la pandèmia la situació ha empitjorat i en els darrers anys s’han incrementat el nombre de dones que en fan ús
La Casa d’Acollida de Tortosa ha arribat a les 30.000 pernoctacions des que va començar l’activitat, el 1995. Enguany n’ha realitzat unes 1.200. L’entitat alerta que la xifra, «més enllà del simbolisme», s’ha de lamentar perquè evidencia «una de les grans xacres» socials. L’entitat «s’enorgulleix» de la tasca feta, però reclama «un canvi estructural urgent» per evitar que «aquestes situacions siguin tan freqüents» i demana més ajuts de particulars, empreses i institucions.
«Arribar a 30.000 pernoctacions reflecteix la magnitud de la problemàtica que vivim com a societat. No hauríem de normalitzar que tantes persones hagin necessitat aquest servei», afirma Francesc Miralles, president de la Fundació Casa d’Acollida de Tortosa. «Ens enorgullim de la tasca feta, però no podem obviar la necessitat urgent d’un canvi estructural per evitar que aquestes situacions siguin tan freqüents».
La Casa d’Acollida té tres línies d’actuacions: acollir transeünts per dormir i oferir-los esmorzar i sopar, acollir les persones derivades que estan pendents d’altres recursos i que poden estar-hi més dies i oferir el servei de dutxes i rentadora per a persones que no tenen llum, aigua o gas a casa seua.
L’entitat també avisa que la continuïtat de la Casa d’Acollida de Tortosa pot estar en perill perquè «viu un moment econòmic complicat» per l’increment constant de les despeses bàsiques per mantenir serveis d’allotjament, menjar, higiene, roba i assistència integral.
«El nostre futur depèn, més que mai, del suport de la societat. Estem convençuts que, amb la solidaritat de persones, empreses i institucions, podrem superar aquesta situació i continuar oferint una segona oportunitat a qui més ho necessita», afegeix Miralles. És per això que l’entitat fa una crida a la solidaritat de la societat: es poden fer aportacions d’aliments i conserves en llauna, productes d’higiene personal i per a la neteja de la roba, així com donacions econòmiques puntuals. També hi ha l’opció de fer-se soci per oferir una ajuda de forma periòdica.
Durant els mesos d’hivern, durant la campanya de recollida de cítrics, fan més serveis d’acollida per als temporers. A la casa, a més d’un lloc on dormir o rentar-se, tenen un espai on poder parlar de la seua situació de «persona a persona». Com explica al Diari Lupe Accensi, treballadora social de la Casa d’Acollida, arran de la pandèmia la situació s’ha agreujat. «Molta gent ha perdut la feina i no han pogut pagar la hipoteca o el lloguer i s’han anat veient abocats al carrer», explica. En els darrers anys, també han augmentat el nombre de dones i de persones d’edat més avançada.
«Els pisos de lloguer estan caríssims i això complica molt la situació. Molta gent ens diu que no es podria pensar que acabaria al carrer... Així que a tots ens pot acabar passant, tots podem ser transeünts», clou Accensi.
Per als 30 anys de la casa, el proper 2025, es realitzaran diversos actes de commemoració.