La Càmara Arrossera del Montsia, compromesa amb el medi ambient
Fa uns dies fèiem ressò de la bona notícia que suposava que la Càmara Arrossera del Montsià fos guardonada amb el premi European Award Cooperative For Innovation, a la categoria d’Economia Circular i Bioeconomia. El motiu: la creació d’Oryzite, un producte procedent de la clofolla de l’arròs i que és utilitzat com a substitut del plàstic.
Aquesta cooperativa deltaica aposta fermament i des de fa ja anys per un món més sostenible i lliure de residus. Amb aquesta voluntat, durant més de 10 anys el seu departament de R+D va treballar en el desenvolupament d’aquest material, Oryzite, elaborat amb les pellofes de l’arròs dels socis de la cooperativa.
Un clar exemple d’economia circular i bioeconomia, donat que a partir d’un residu de l’arròs, la cooperativa ha estat capaç de desenvolupar un material que redueix l’ús del plàstic en un percentatge de fins al 85%.
Apropament de l’agricultura a la industria
Una de les claus de l’èxit d’aquesta innovació ha estat l’apropament del sector primari al sector industrial. En la actualitat Oryzite ja s’aplica en la fabricació de productes i peces de diverses industries i marques com Roca, Nupik, Novsus o Zanini, que ja han començat a fabricar alguns dels seus productes amb aquest innovador material.
Packaging alimentari, parts de la industria de l’automoció, envasos de cosmètica, mobiliari d’exteriors, elements sanitaris (plats de dutxa, piques...) i molts més productes ja s’estan fabricant amb Oryzite.
Compromís amb l’entorn
La Càmara Arrossera del Montsià, la cooperativa productora d’Arròs Montsià, té la seva seu al Delta de l’Ebre i des de fa quasi 100 anys treballa per impactar positivament en l’agricultura local, estant al costat dels pagesos productors d’arròs, i mostrant un clar compromís no només en aquest cultiu i producció sostenibles, sinó també en la societat i en la preservació del Delta de l’Ebre, un espai únic i delicat, que té una gran riquesa mediambiental.
El sorgiment d’Oryzite i la participació de la cooperativa al programa LIFE de la Unió Europea posen de manifest la inversió en innovació que fa l’empresa en pro de desenvolupar accions, projectes i tècniques que contribueixen a la sostenibilitat i al manteniment de l’ecosistema.
Es tracta, doncs, de la reafirmació de la contribució real i directa a la conservació d’un entorn tan ric com és el Delta de l’Ebre (dins de la reserva de la biosfera Terres de l’Ebre) i la sostenibilitat d’aquest entorn i les activitats que es generen al territori.
Un reconeixement a la feina ben feta
Des de l’entitat afirmen que el premi rebut recentment per aquest projecte tan innovador i sostenible és el reconeixement a la feina ben feta i fa palès que el cultiu de l’arròs Montsià i la feina dels pagesos i l’equip de la cooperativa és beneficiós no només per l’economia local, sinó també per al medi ambient.