L’oferta de Formació Professional creix a l’Ebre amb cinc nous cicles
S’implanten tres cursos superiors més, en informàtica, sistemes electrotècnics o prevenció de riscos
L’oferta de Formació Professional (FP) a les Terres de l’Ebre s’incrementarà el curs 2024-2025 amb cinc nous cursos, en bona part atenent a les demandes d’empreses i sectors productius del territori.
En concret, es posaran en marxa tres nous cicles formatius de grau superior: un d’administració de sistemes informàtics en xarxa a l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre; de Sistemes Electrotècnics i Automatitzats a l’Institut Montsià d’Amposta i un tercer de Prevenció de Riscos Professionals, que tornarà a impartir-se a l’Institut de l’Ebre de Tortosa.
També es posa en marxa per primer cop un cicle formatiu de grau mitjà d’elaboració de productes alimentaris a l’Institut Montsià, i un cicle formatiu de grau bàsic de serveis comercials a l’Institut Cristòfol Despuig de Tortosa.
Segons van explicar el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i la directora dels serveis territorials d’Educació, Montse Perelló, la voluntat és anar incrementant l’oferta d’FP al territori, on ja hi són presents 20 de les 24 famílies formatives que ofereix la Generalitat, per tal de donar resposta a les necessitats de les empreses locals i retenir talent. «Si els joves es formen aquí, és més fàcil que després inicien també el seu cicle professional al territori», remarcà el delegat.
En aquest sentit, la Mesa de l’FP de les Terres de l’Ebre, on hi són presents els agents socioeconòmics del territori, els departaments d’Educació i Empresa i Treball, consells comarcals i ajuntaments, uneix esforços per tal d’anar adequant els perfils professionals a les necessitats reals de les empreses. «Som conscients que cal adequar-se a les necessitats del mercat perquè això no sigui un dels factors que ens limite la competitibitat», afirmà Salvadó.
Els nous cicles, en especials els de grau superior, suposen un reforç de l’oferta als centres de referència en Formació Professional de les Terres de l’Ebre, com són l’Institut de l’Ebre a Tortosa, el Montsià d’Amposta i el Julio Antonio a la comarca de la Ribera d’Ebre.
La responsable del Departament d’Educació a l’Ebre remarcà que s’està treballant des de fa temps en l’increment de l’oferta formativa d’FP, amb noves famílies com ara les de construcció, energies renovables, el sector agroalimentari o imatge i so; i la consolidació dels cicles superiors d’hostaleria o perruqueria i estètica, ja implantats amb èxit.
Segons Perelló, amb la nova FP, els cicles de grau bàsic s’estan desplegant a tot el territori. «Permeten tenir el graduat en ESO i aquests alumnes tenen després accés a un cicle formatiu de grau mitjà de la mateixa especialitat». El de serveis comercials és el primer que s’implanta a la ciutat de Tortosa, on encara no n’hi havia cap, i se suma als existents a l’Ametlla de Mar, la Ràpita o Amposta.
El total
Amb totes aquestes novetats, el curs vinent s’oferiran a les Terres de l’Ebre un total de 6 cicles formatius de grau sàsic (7 grups), 32 de grau mitjà (54 grups), 38 cicles formatius de grau superior (43 grups), 17 programes de formació i inserció (PFI) (17 grups) i 5 cursos d’especialització (5 grups).
Les preinscripcions de Formació Professional per al proper curs, tant pel que fa als cicles de grau mitjà com els superiors, tindran lloc entre el 24 i el 30 de maig. Amb la nova FP, que entra en vigor el curs que ve, canvien alguns requisits d’accés i es redueixen els tràmits que ha de fer l’alumne per a inscriure’s.