L’empresa Lucta s’implantarà a Tortosa amb una inversió de 25 milions d’euros

La indústria de química fina, amb presència a vuit països, construirà un centre de producció que abastirà tot el món

L’empresa Lucta s’instal·larà a Tortosa amb una inversió de 25 milions d’euros. La indústria de química fina, amb presència a vuit països, construirà un centre de producció al Polígon Catalunya Sud, terme de Tortosa, que abastirà tot el món.

La companyia catalana Lucta, nascuda a Barcelona fa 74 anys, construirà el proper any a Tortosa una nova planta estratègica en uns terrenys de més de 18.000 metres quadrats en els quals habilitarà un centre de noves tecnologies i producció d’ingredients, amb un component molt important pel que fa a R+D+I.

La implantació d’aquesta nova indústria a Tortosa suposarà la creació de 25 llocs de treball directes altament qualificats del sector de la química i de l’enginyeria, als quals caldrà sumar una cinquantena de llocs de treball indirectes i una vuitantena per a la construcció de la planta.

Aquesta important inversió a la ciutat permetrà seguir reforçant l’activitat industrial a Tortosa després de les recents implantacions de Kronospan, que està a punt d’obrir, i Florette.

El tipus d’activitat de Lucta se centra en l’obtenció de fragàncies i aromes que posteriorment s’apliquen sobre tot tipus de productes quotidians. L’empresa compta amb tres àmbits de producció principals: el destinat a l’obtenció d’aromes potenciadors de productes d’alimentació humana; el que correspon a fragàncies per a productes de neteja, ja siga de roba, de la llar, d’higiene personal o d’ambientació; i, finalment, una línia centrada en la potenciació d’aromes per a l’alimentació animal, branca que segons han destacat singularitza l’activitat de Lucta i que permet potenciar productes com ara pinsos.

«Ja fa un any que vam iniciar els contactes i quan l’empresa ens ho va plantejar vam obrir totes les portes perquè vam entendre que seria molt bo per a Tortosa per retenir el talent del territori però també per atraure’n de fora», ha valorat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. «Actualment el Polígon Catalunya Sud té molta competitivitat i estem treballant en la seua ampliació amb 134 hectàrees més i a la vegada portar-hi el ferrocarril. Existeix aquesta demanda de sòl industrial per acollir noves empreses».

Per la seua banda el director del grup Lucta, Albert Xambó, ha destacat que la planta de Tortosa serà fonamental per al futur de l’empresa: «el projecte de Tortosa és, per a nosaltres, un projecte d’àmbit global: aquí hi situarem la nostra part d’innovació i d’última tecnologia. La producció que farem aquí servirà per a abastir la resta de plantes de les quals disposem: anirà de Tortosa al món. Aquesta planta serà una de les nostres joies, ja que serà amb valor afegit».

També el director d’operacions de Lucta, Josep Miquel Escuder, ha agraït l’acollida del projecte «per part de l’Ajuntament de Tortosa i de l’alcaldessa. Perquè, realment, des del principi ens hem sentit molt acollits, i aquesta atenció tan decidida envers una activitat industrial no és un fet tan habitual en altres municipis».

Escuder a més ha subratllat el component de sostenibilitat en el qual es basa el grup empresarial, que aplica els Objectius de Desenvolupament Sostenible tant en la construcció de la planta com en el funcionament.

La planta es construirà a la vora de l’empresa Kronospan i del camí del Ranxero. Durant aquest 2023 s’acabarà de definir el projecte, amb l’objectiu de portar a terme la construcció de la planta durant el 2024 i obrir al més aviat possible.

Tres quarts de segle d’història i enfocats en la innovació

Lucta va nàixer al barri de Sant Gervasi de Barcelona i actualment té la seua seu a Montornès del Vallès, a més de centres de producció a Granollers i d’investigació a Bellaterra. Així mateix, compta amb centres de producció a punts com els Estats Units, Mèxic, Brasil, Colòmbia, la Xina, Polònia o, des del gener d’enguany, també a Tailàndia. Des d’aquestes plantes subministra la producció a un total de 95 països. L’any passat va facturar 330 milions d’euros.

Es tracta de la segona empresa familiar d’aquest sector més gran del món. La seua filosofia està enfocada directament amb el client, en tant que es treballa amb els productes i els aromes que inspiren emocions en les persones i busquen també el benestar animal.

La innovació i la confiança són els dos grans pilars de la companyia, que té clarament un esperit de servei i de compromís en la creació de valor al municipi i territori on s’hi instal·la, com ha explicat el director del grup Lucta, Albert Xambó. De les vendes anuals, l’empresa hi destina un 10% en innovació i per al 2026 es marca com a repte ser una empresa digitalitzada i sostenible. En relació a l’equip humà, el grup treballa amb una estràtegia de poca rotació de personal i amb una visió de llarg termini, ja que els especialistes triguen anys en formar-se en aquest sector.

Temas: