L’Associació Poble Vell es dissol per «falta de suport» del consistori

L’entitat ha gestionat des de fa 30 anys aquest espai de memòria històrica que es troba en un estat molt precari

L’Associació Poble Vell de Corbera d’Ebre es dissol per falta de relleu, recursos i «suport del consistori». A partir d’ara, qualsevol reserva o gestió relacionada amb el Poble Vell s’ha de fer a través de l’Ajuntament.

L’Associació Poble Vell de Corbera d’Ebre cessarà tota la seua activitat a partir de demà i agraeix el suport dels nombrosos veïns que «han lluitat incansablement, de manera voluntària i desinteressada» per la preservació «d’un patrimoni únic», i un espai de memòria com és el Poble Vell, destruït durant la Guerra Civil. El 1994 un grup de veïns es van unir per promoure la seua preservació i després es van formar com a Patronat el 1999. Amb la dissolució de l’entitat tres persones també perdran el seu lloc de treball.

Els desencadenants que han portat a la dissolució de l’Associació Poble Vell són principalment econòmics i «d’altra banda, considerem que l’Ajuntament de Corbera mai ha cregut completament en el potencial del Poble Vell. La seua inversió en recursos a l’espai ha estat pràcticament nul·la. No ens hem sentit recolzats amb els diferents projectes», explica la presidenta sortint de l’associació, Anna Pedrola.

Pedrola considera que el Poble Vell ha patit «una deixadesa» per part de les institucions, també les superiors, tot i ser un Bé Cultural d’Interès Nacional que el fa estar, avui, en una situació molt precària. Des de l’Associació també lamenten la decisió del consistori de llogar a tercers l’Església de Sant Pere, que els ha perjudicat. Per a Pedrola, la millor fórmula per seguir gestionant el Poble Vell seria una associació «ja que ha funcionat molt bé i és el model en el qual creiem».

El nombre de persones visitants al Poble Vell al 2023 ha estat de 19.762. Això suposa un increment respecte el 2022, quan van haver 18.216 visites.

El consistori ara, treballa en donar solució a la situació.

Per la seua banda, el Departament de Justícia, Drets i Memòria expressa el seu agraïment a l’entitat per la seua tasca i dedicació a la promoció de la memòria democràtica. «L’Ajuntament de Corbera va informar al Departament en relació amb aquesta qüestió i resta pendent a conèixer els detalls de la gestió de l’espai en endavant», han comunicat. «En aquest sentit, recordar la prioritat d’ambdues institucions per la preservació, difusió i consolidació dels espais de memòria de l’Ebre».

Obres

El passat estiu van començar les obres de rehabilitació del Poble Vell per part del Departament de Justícia, en la primera de nou fases d’execució d’un projecte presentat el 2021 i que havia de començar la primavera de 2022. Durant els treballs s’ha millorat part del terra de davant de la plaça de l’església. «La primera fase de les obres encara no ha finalitzat perquè falta una altra partida econòmica», explica Predrola. En aquests treballs, s’ha fet part del terra de davant la plaça de l’església. «Les cases segueixen caient. Esperem que es reactiven els treballs més estructurals. Fa temps que són urgents».

Temas: