L’artista Josep Piñol lamenta la polèmica per ‘La Gran Bacanal’

Reivindica que l’imaginari religiós és un llenguatge universal que l’art pot interpretar

En un comunicat, l’artista Josep Piñol ha sortit al pas per explicar la performance «La Gran Bacanal», que va formar part del programa d’activitats, conferències, tallers del Fòrum Cultura i Ruralitats que va acollir Tortosa. A l’obra, comissariada per Rosa Cerarols, Pep Espelt i Eduard Finestres, del col·lectiu Konvent, es podia veure una processó amb la imatge d’una Mare de Déu envoltada de baldanes, cosa que va despertar la crítica d’alguns sectors de la societat tortosina i va motivar un comunicat del Bisbat de Tortosa.

Piñol ha lamentat la controvèrsia generada els darrers dies i que s’haja interpretat l’obra com una burla. «L’imaginari religiós no està reservat a cap grup específic; és una part integral de la nostra identitat i cultura col·lectiva. A través de l’art, els temes religiosos es converteixen en un llenguatge universal que transcendeix fronteres i èpoques, permetent a les persones connectar amb allò diví, sagrat i espiritual de diverses maneres. Aquesta peça no només reflecteix la devoció, sinó també la capacitat humana de reinterpretar i resignificar els símbols religiosos en contextos nous i diversos», ha expressat.

El creador va decidir amb la performance «conferir a la modesta baldana una dignitat que transcendeix allò que és mundà» i ho va fer després «d’una profunda reflexió sobre l’extraordinari poder semàntic i estètic que conté part de la iconografia religiosa, elevant així el significat de la creació a un pla metafísic». ‘Santa Baldana’ es presenta com «un relat més» i «emana una veneració» amb «la voluntat deliberada de fer servir una simbologia universalment acceptada», però situada «en un context actual».

Temas: