L’afectació del caragol poma es torna a disparar al Delta

La presència de l’espècie invasora que causa danys als camps d’arròs s’ha triplicat a l’hemidelta esquerre en un any i s’està descontrolant a l’hemidelta dret, segons els pagesos

Les afectacions als camps d’arròs per la plaga del caragol poma s’han tornat a disparar al delta de l’Ebre. Les restriccions d’aigua de regadiu la campanya passada per la sequera, amb la necessitat de reaprofitar-ne dels desguassos, ha fet que els caragols tornin a estar presents en camps nets de la plaga, tot i els tractaments amb saponines (l’únic producte autoritzat contra l’espècie invasora) fets la passada tardor.

Jordi Casanova, president d’Arrossaires del Delta de l’Ebre i responsable d’arròs de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), explica que «els rebombeigs d’aigua entre parcel·les van permetre aprofitar millor un recurs escàs, però indirectament es va afavorir un increment de la infestació per caragol poma als camps d’arròs». Aquesta situació ha implicat que enguany s’hagin hagut de fer resembres i més tractaments amb saponina. «En algunes finques s’han hagut de realitzar fins a 6 tractaments, que suposen un sobrecost per a les explotacions», remarca Casanova.

A l’hemidelta dret, on hi ha una menor incidència de la plaga, l’expansió és molt preocupant. A l’inici de 2024 ja s’han comptabilitzat unes 600 hectàrees afectades, mentre que fa quatre anys només n’estaven unes 50 hectàrees.

A l’hemidelta esquerre, a on els darrers anys ja hi havia més presència de caragol poma, també s’està percebent un creixement molt rellevant de la incidència a les parcel·les infectades, i s’estima que la plaga s’ha triplicat. Tot i que s’observa un cert increment de superfície amb presència de caragol, la major incidència s’està enregistrant a les finques que ja estaven afectades, segons expliquen els pagesos.

Des de les cooperatives arrosseres es valora el treball fet fins ara per les comunitats de regants i la Generalitat, i s’insta a intensificar la lluita contra la plaga que es menja la planta de l’arròs.

Albert Pons, responsable del sector de l’arròs al sindicat Unió de Pagesos, lamenta que la presència de caragol novament s’hagi disparat, com «un dany colateral de la passada campanya». El caragol poma passa l’hivern sota l’aigua i reapareix amb la calor i la inundació dels camps a la primavera. A les afectacions de les finques inundades, cal afegir enguany que també hi ha hagut danys als que han optat per la sembra en sec, tècnica pensada precisament per evitar els efectes del caragol. Arran de la falta d’aigua de l’any passat i d’una primavera seca, molts camps estaven més salinitzats i s’han hagut d’inundar quan la planta de l’arròs encara era incipient, «i han patit també molts danys», explica Pons al Diari. «Una situació que redueix la collita o que implica importants sobrecostos si s’opta per resembrar», detalla.