Iniciada la segona fase de les obres a l’església d’Alfara de Carles
Es recuperaran les obertures de les façanes laterals i es farà una rehabilitació de tot l’espai
Ja ha arrencat la segona fase de les obres de conservació i restauració de l’Església Parroquial de Sant Agustí d’Alfara de Carles després d’haver-se portat a terme la substitució integra de la coberta l’any 2020.
El projecte íntegre pretén recuperar i dignificar l’edifici històric més important del nucli urbà del municipi, ja que és una de les esglésies que es trobava en pitjor estat de conservació de la Diòcesis de Tortosa a l’inici de les obres. La segona fase d’obres consistirà en la recuperació de les obertures de les façanes laterals nord-oest i sud-est que es troben o bé tapiades o bé desaparegudes, respectivament. Arran de les importants humitats, esquerdes, fissures i d’altres danys amb què s’ha vist afectat l’interior de l’edifici, es preveu un repicat dels paraments verticals interiors més deteriorats, aproximadament un 40% del total de la superfície. Tot seguit, aquestes parts repicades es revestiran amb morter de calç i a sobre es pintarà amb una pintura mineral al silicat de color blanc grisós.
Així mateix, es preveu de refer les força malmeses i en algun tram desaparegudes cornises de guix de gairebé tot el perímetre de l’interior de l’església i també dels pilars a través de motlles.
Pel que fa a la torre-campanar, es preveu repicar les parets interiors de l’església molt castigades principalment per les humitats i deixar-les a pedra vista a fi de destacar aquest element, netejar les eflorescències salines de l’interior de la torre, dur a terme un tractament de protecció a les bigues de fusta de sustentació dels paviments de la coberta, la instal·lació en totes les obertures de reixats d’entramat anti ocells i la substitució de la porta de fusta de l’entrada a la torre-campanar de l’església per una porta de barrots de forja.
Un altra actuació important és la retirada de l’actual paviment de formes geomètriques de rajoles quadrades que es troba molt deteriorat. Finalment, es preveu una nova instal·lació elèctrica, la il·luminació tipus LED i l’enllumenat d’emergència.
Referent al finançament econòmic una part important d’aquest correrà a càrrec del promotor del projecte, el Bisbat de Tortosa. I també, s’han concedit diverses subvencions per part de la Diputació de Tarragona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament d’Alfara de Carles col·labora amb el projecte amb l’aportació de recursos humans i materials. De moment, tan sols el cost de la part de paleteria adjudicada a l’empresa David Cid Curto. Construccions i reformes ascendeix a l’import de 126.211,47 euros.
Quant al culte i celebracions, es portaran a terme en un espai municipal proper per l’Ajuntament d’Alfara de Carles.
Quant a l’església (declarada Bé Cultural d’Interès Local), a excepció feta de la torre-campanar (declarada Bé Cultural d’Interès Nacional), es basteix a la segona meitat del segle XVIII i és d’estil barroc, més classicista a l’interior i més tardà als elements estilístics de la portalada.