Increment de torres enceses pels drets humans

Cinc municipis ebrencs participen en aquesta activitat que tindrà lloc dissabte per sensibilitzar sobre la crisi humanitària a la Mediterrània

Per segon any consecutiu, l’encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans arriba a la Península aquest dissabte 14 de gener. L’objectiu de l’acte és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones, que es veuen obligades a abandonar casa seua, hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.

Com l’any passat, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) coordina la iniciativa del Consell de Mallorca, l’IES Marratxí i Amnistia Internacional a Catalunya, el País Valencià i la Franja. En la primera edició del 2022, l’IRMU va coordinar nou torres. Enguany, s’han aconseguit sumar a l’acte 32 torres/fortificacions de 26 poblacions.

La majoria de municipis de la demarcació participants són de les Terres de l’Ebre, les quals han incrementat la seua presència passant de tres a cinc pobles que il·luminaran un total de set fortificacions d’arreu del territori.

Amposta, la Ràpita i Alcanar repeteixen, mentre que s’incorporen Campredó i Batea. El Patronat Pro Batea organitza l’activitat que se celebrarà al castell d’Algars. L’Associació Cultural Soldevila realitza les activitats a l’entorn de les dos torres de Campredó: la Casa del Prat i la Torre de Font de Quinto.

Amposta se suma, per segon any consecutiu, a la acció que començarà a les 12 del migdia amb la visita guiada a la torre de la Carrova i la lectura del Manifest, a càrrec de membres de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià. A les 13 hores, hi haurà l’encesa de fum a càrrec de la Colla de Diables Lo Minotaure i el Cant Viatge a Ítaca, que interpretaran Anna Chiva i David Espinós. A les 18.15 hores es tornarà a llegir el Manifest pels membres de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià, tot seguit es procedirà a l’encesa de bengales per la Colla de Diables Lo Minotaure.

La Ràpita centrarà les seues activitats a les torres del Moro i de la Guardiola. Intervindrà l’Orfeó Pau Casals de la ciutat marinera del Montsià.

Lo Rafal organitza a Alcanar una visita comentada a les torres de la partida de la Boquera-Fonda, passant pel camí dels Bandolers per veure les torres de Morralla i del Calvo, al matí. A les 17.30 hores, la visita serà al nucli antic d’Alcanar. Es llegirà el manifest, a càrrec d’una persona nouvinguda, i es procedirà a l’encesa de torxes a la torre del Carrer Nou, amb la col·laboració del Grup de diables Fotem-li foc.

Priorat, Alt Camp i Baix Penedès

La capital del Priorat, Falset, hi participa facilitant l’accés al Castell, on es farà la lectura del Manifest i l’encesa de la bengala de fum, a càrrec del Centre d’estudis falsetans, a partir de migdia.

El Centre d’estudis del Gaià durà a terme l’activitat al castell de Vila-rodona (l’Alt Camp) dissabte a la tarda. L’Associació per a la Difusió de la Història de Santa Oliva (ADHSO) també ha programat la participació durant la tarda des del castell i torre d’aquest municipi del Baix Penedès.

Els ajuntaments participen en l’organització a cada municipi. La jornada presenta una mateixa estructura comuna: a les 12.45 hores, lectura del manifest, escrit enguany per Amnistia Internacional, a les 13 hores l’encesa de fum. A les 18 hores es llegeix el Manifest i a les 18.30 hores s’encenen les bengales de foc.

Temas: