Imposen una fiança d’1,6 milions d’euros al president d’Efial per frau a l’Ajuntament de Tortosa
L’Audiència Nacional ha imposat aquesta quantitat, que correspon amb l’import que reclama el consistori com a acusació particular
L’Audiència Nacional ha imposat una fiança d’1,6 milions d’euros al responsable d’Efial, Antoni Martos, pel cas de presumpta malversació de fons públics a Tortosa. Ho ha fet després de rebre i acceptar a tràmit l’escrit d’acusació particular presentat per l’Ajuntament de Tortosa el passat 14 de març. Una quantitat que correspon exactament al frau denunciat per l’Ajuntament i que va més enllà de l’escrit d’acusació presentat pel ministeri fiscal, que situa les contractacions irregulars realitzades a l’Ajuntament en 1 milió d’euros.
«La decisió de l’Audiència Nacional referma la necessitat que l’Ajuntament de Tortosa es personés en aquest cas per a rescabalar la pèrdua econòmica que va patir l’Ajuntament a través de diverses contractacions irregulars», ha valorat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan. «Aquest és el cas de corrupció més important que ha afectat mai a l’Ajuntament de Tortosa».
Segons ha explicat l’alcalde Jordan, durant la tramitació d’alguns contractes entre els anys 2008 i 2012 s’haurien comès diverses irregularitats per personal de GUMTSA i d’Efial. El president de la consultora Efial, Antonio Martos, hauria sigut qui va proposar a la presidenta d’aquell moment de GUMTSA, Meritxell Roigé, el procediment a licitar, les empreses a invitar i les quantitats a fixar.
«Aquest és un cas de prevaricació administrativa, de frau i de malversació de fons públics», ha remarcat Jordan. «És el personal d’Efial qui va elaborar el plec de licitació del contracte, al qual posteriorment va ser convidat i, finalment, l’adjudicat. Demanem a Roigé que done explicacions a la ciutadania. És un escàndol i farem tot el possible per a recuperar aquests diners i perquè hi haja total transparència».
Segons l’alcalde els informes de la intervenció municipal dels anys 2011 i 2012 d’aprovació dels comptes generals alerten «que els informes d’auditoria dels comptes de les societats mercantils es van adjudicar sense la seua supervisió», malgrat que la inspecció d’aquesta comptabilitat li correspon per llei.
A més, l’interventor apuntava en l’informe que calia redimensionar GUMTSA perquè contribuïa a generar més despesa i eludir el control de fiscalització. «Unes advertències de l’interventor municipal que es van obviar», ha dit Jordan.
El judici per tot plegat encara no té data.
Roigé respon
La portaveu de Junts per Tortosa ha recordat que fa vuit anys que va començar la investigació i a hores d’ara no hi ha cap investigat. «No hi ha res a amagar. Aquí no hi ha cap investigat, ni cap gerent, ni cap alcalde», ha exposat. «Tot és una cortina de fum per desprestigiar l’anterior govern i la meua persona». Roigé també ha defensat que l’anterior llei de contractes permetia el procediment sense publicitat, com així hauria fet també el govern tripartit el 2007 «amb el major contracte fet mai amb Efial, de 463.400 euros». Per a Roigé la fiança sols és un efecte formal d’acord amb la llei.
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, en roda de premsa aquest dilluns. Foto: Cedida