Francesc Faiges: «Podem ser un dels hubs logístics referents del sud d’Europa»
Si es reforcen les inversions en infraestructures, es diversifica l’economia i es treballa per retenir talent local, el president defensa que l’Ebre pot convertir-se en un gran motor econòmic del país
Francesc Faiges és el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa, reelegit fa un any per segon cop. Pronostica un bon futur econòmic per a les Terres de l’Ebre.
Des de la Cambra fa temps que reivindiqueu una estació intermodal a l’Aldea. Per què?
Les autopistes ferroviàries són una solució moderna i sostenible. Permetran transportar grans volums de mercaderies en trens, substituint el trànsit de camions per carreteres, amb l’objectiu de descongestionar-les i reduir les emissions de CO2. Les oportunitats que ofereix la logística són enormes. Gràcies a la col·laboració públic-privada, Logis Ebre al polígon Catalunya Sud acabaria sent un dels hubs logístics referents del sud d’Europa.
L’ampliació del polígon suposarà un nou pol d'atracció?
L’ampliació no només millorarà les infraestructures existents, sinó que també afavorirà la capacitat del polígon per atraure noves empreses, especialment aquelles que busquen ubicacions amb bones connexions i un fort compromís amb el desenvolupament empresarial. La seua ubicació estratègica, al costat d’empreses tractores i la proximitat a eixos de comunicació importants el convertiran en un nou pol d’atracció empresarial.
Quines són avui les necessitats de les Terres de l’Ebre?
Les Terres de l’Ebre són una regió rica en recursos naturals, història i patrimoni cultural, però també enfronten una sèrie de desafiaments. La majoria de polígons no s’han dotat dels serveis essencials, s’han convertit en espais que limiten el creixement econòmic i empresarial, enlloc de ser motors de desenvolupament. És molt necessària l’energia renovable ben planificada i convé assegurar que les iniciatives que arriben no generen retards per culpa de les barreres burocràtiques. Cal implementar polítiques que incentiven la fixació de població al territori, com ara la millora de serveis públics i la creació d’oportunitats.
Quines infraestructures necessita el territori?
La finalització i manteniment de carreteres, com l’autovia A-7, l’N-340 i l’Eix de l’Ebre. Però ara també és el moment de les noves infraestructures, la connectivitat per impulsar la transformació digital i la intel·ligència artificial, l’accés universal amb cobertura 5G a totes les zones rurals i la construcció de centres de dades i noves xarxes d’energia renovable. També cal impulsar el turisme sostenible. I cal un suport, més que mai, a tot el sector agroalimentari. Necessiten mesures per afrontar el canvi climàtic, la globalització i la manca de recursos. No hi ha dret amb el que estan fent amb el sector pesquer.
Anem tard a l’Ebre en algunes qüestions?
L’Ebre ha viscut un cert retard en alguns aspectes econòmics i de desenvolupament en comparació amb altres regions de Catalunya. Lamentar-nos i quedar-nos en el victimisme no és productiu, és el moment d’actuar i aprofitar oportunitats com els Fons de transició Nuclear. També són necessàries iniciatives públiques i privades que facilitin la digitalització, com ara subvencions, formació en competències digitals i assessorament per implementar solucions tecnològiques. Si es reforcen les inversions en infraestructures, es diversifica l’economia i es treballa per retenir talent local, l’Ebre pot convertir-se en un motor més dinàmic dins de l’economia catalana.
Alguns coincideixen que l’Ebre es troba en un moment dolç.
La declaració el 2013 com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO ha ajudat a posicionar el territori com una destinació única per al turisme sostenible i de qualitat. Però aquest èxit requereix una gestió acurada i polítiques que assegurin que es mantingui a llarg termini.
Quines necessitats tenen les empreses ebrenques?
Hi ha un cert desajust entre oferta i demanda laboral. Algunes empreses tenen dificultats per trobar treballadors qualificats en sectors com l’agroalimentari, l’industrial, l’energia renovable o el turisme sostenible. Professions relacionades amb la tecnologia, la gestió empresarial i l’automatització són especialment demandades, però sovint els joves marxen a altres zones a formar-se i no tornen. Des de la Cambra estem treballant en programes europeus com el Talent Jove i les fires d’ocupació. Cal establir vincles més forts entre les empreses i els centres educatius per garantir pràctiques i oportunitats laborals i també és important potenciar associacions empresarials, clústers sectorials i coworkings.
Quins són els sectors on l’Ebre pot ser referent?
A part de l’agroalimentari, més conegut per tots, en els últims anys un dels principals sectors emergents ha sigut el del packaging, essencial en la protecció i presentació dels productes i importantíssim tant per al màrqueting com per al transport. Les Terres de l'Ebre podrien convertir-se en un hub per a l’embalatge sostenible.