Rubén Biarnés: «Estem treballant en l’ampliació necessària del polígon industrial»
La localitat treballa per millorar el benestar dels veïns amb l’ampliació del CAP, però també en altres projectes empresarials, impulsats amb els Fons de Transició Nuclear
Móra d’Ebre ja viu la Festa Major. Parlem amb l’alcalde de la localitat de la programació d’enguany, que s’allargarà fins al pròxim diumenge 25. També dels projectes que està treballant l’equip de Govern i que es proposen continuar impulsant el municipi en àrees com l’economia o el turisme.
Ja tenim aquí les festes majors de Móra d’Ebre. Què podrem trobar en el programa d’enguany?
La Festa Major és un moment molt especial per a la nostra població, un temps per reunir-nos i celebrar allò que ens uneix com a poble, amb la companyia dels nostres amics i familiars. Les nostres places i carrers s’ompliran de música, balls, activitats per a grans i petits, i moltes sorpreses més que hem preparat amb molta cura i dedicació amb la col·laboració d’entitats, particulars i empreses.
Al programa hi ha el concurs de sirgadors, el taller de toc de corn o la ruta d’embarcacions tradicionals. Per tant, podem gaudir d’activitats d’oci sense oblidar les que recorden la identitat del municipi...
Entenem que la Festa Major ha de ser un aparador de les nostres arrels i patrimoni cultural, ben marcat pel riu Ebre. La Festa del Riu Ebre serà una celebració de les nostres tradicions i història. Cada activitat, cada acte, és una expressió del nostre amor per Móra d’Ebre i del nostre desig de mantenir viu l’esperit festiu que sempre ens ha caracteritzat.
Quins actes li agradaria destacar de les festes majors?
Aquest any hem incorporat com a principal novetat la Festa del Riu Ebre dins del programa de festes majors. Hem incorporat una sèrie d’activitats dins de la setmana de festes amb l’objectiu de destacar la importància d’aquesta festa fluvial que arriba a la 121a edició, que forma part del catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya i que és la més antiga de casa nostra, un fet excepcional. Per això la festa passa a fer-se durant tota una setmana. També considero important destacar el 50è aplec de Sardanes i els 40 anys de la festa de la plaça Estrella.
Una novetat és l’aplicació d’eines digitals per facilitar la compra d’entrades als espectacles de festa major i reservar actes.
Efectivament. A l’Administració local estem tractant de posar-nos al dia, ser més eficients i mirar de fer la vida un poc més senzilla a la gent que vol reservar una activitat cultural, esportiva o festiva. Però també als nostres treballadors, sempre que sigui possible i reduir els costos. Amb l’ajut d’una empresa local hem posat en marxa una plataforma que permet, entre altres coses, pagar taxes o fer reserves d’abonaments per festes i facilitar la gestió de cobraments amb tecnologies com els telèfons mòbils o els codis QR.
El pregoner d’enguany serà Antoni Ariza Ponce, sergent del Parc de Bombers de Móra d’Ebre entre el 2009 i el 2023, un homenatge, per tant, a la seva tasca i també a la de totes les persones que s’hi dediquen...
El merescut homenatge a Antoni és un reconeixement als bombers, uns servidors públics que s’exposen molt en incendis, emergències i accidents que no només busquen protegir a les persones, sinó evitar i prevenir danys. Per això calia destacar el treball fet aquests anys per un professional com l’Antoni Ariza, que escoltarem dijous, 22, a la nit.
Quines són les últimes actuacions que s’estan duent a terme al municipi?
En l’actualitat estem treballant en el canvi de la gespa del camp municipal, avançant amb la cessió a Sanitat dels terrenys pel nou CAP; les obres i remodelació del nostre castell o la necessària ampliació del polígon industrial que ens permeti acollir noves empreses. Finalment, volem ser part activa en la lluita contra el canvi climàtic i estem dotant de plaques fotovoltaiques els edificis públics per estalviar en emissions i en consum energètic i ser més sostenibles.
Com facilitaran els Fons de Transició Nuclear aquestes actuacions, sobretot a les implementacions econòmiques?
Seran fonamentals. Les implementacions econòmiques del Fons de Transició Nuclear es distribuiran en diverses actuacions: transició energètica, turisme i memòria històrica. Aquests Fons han de ser una eina vital per crear llocs de treball al territori.
Respecte a la dinamització turística, treballeu el projecte del Centre d’Interpretació del Museu Julio Antonio i el Centre d’Interpretació del Riu...
Volem que dinamitzin l’economia de Móra d’Ebre, creïn llocs de treball i es converteixin en part de la nostra oferta cultural i turística aprofitant aquest llegat cultural, històric i natural que tenim. Hem d’estar al mapa del turisme i de la natura. El centre d’interpretació del riu serà un pol d’atracció per estudiants i gent interessada en la natura tot l’any.