En marxa les representacions del Pessebre Vivent de Jesús

Les representacions bíbliques a Jesús estan catalogades com a patrimoni immaterial de les Terres de l’Ebre i enguany només es podran veure els dies de Nadal i Sant Esteve

Una de les tradicions més emblemàtiques de les Terres de l’Ebre durant el període nadalenc és el Pessebre Vivent de Jesús. La representació, que arriba a la 39a edició, es va inaugurar ahir diumenge i enguany només es podrà veure en dues ocasions més, per Nadal i per Sant Esteve, això sí, amb els tres passis habituals, a les 18 h, a les 18.45 h i a les 19.30 h. Les representacions es duran a terme, un any més, als jardins de la Residència de les Teresianes.

El Pessebre Vivent de Jesús està catalogat com a Patrimoni Immaterial de les Terres de l’Ebre i el seu format és gairebé únic, ja que, més enllà de les escenes bíbliques, també permet veure una mostra d’oficis tradicionals com la filadora, el matalasser, els fusters o els ferrers, a més de representacions d’ubicacions com una masia antiga.

De fet, per aquesta 39a edició s’incorporen un parell de noves mostres d’aquests oficis, molts d’ells perduts o amb poques persones que el mantenen. L’interessant és que seran duts a terme per persones que ho han demanat perquè saben com dur-lo a terme.

En la representació del Pessebre participen un centenar de persones. Paco Vives, el mossèn de la Parròquia Sant Francesc de Jesús, explica que tot i que actualment costa trobar gent per participar en les representacions perquè hi ha molta oferta d’activitats, la tradició continua gaudint de gran popularitat.

De fet, una de les claus de l’èxit del Pessebre Vivent de Jesús podria ser el seu component innovador. «Hi ha escenes que no es veuen en altres pessebres, el nostre és molt diferent d’altres». També hi ha escenes com el casament de Josep i Maria, que no es fa en cap altre lloc, o una conversa entre els pares de la Verge, Santa Anna i Sant Joaquim, on discuteixen l’anunci de l’àngel anunciador i intenten entendre el miracle.

Així mateix, el Pessebre que s’està representant a Jesús suma més elements diferenciadors com una dona invident que interpreta una persona que narra històries als pastorets. «L’actriu és verdaderament una artista. Es pot veure com manté amb els pastorets una conversa entranyable. Coses com aquesta són les que fan que sigui la història més tendra».

Novetats i innovació

«L’any passat es van fer els 800 anys del primer Pessebre Vivent de Sant Francesc d’Assís a Itàlia. Vam representar l’escena i l’hem volgut mantenir. L’explicació serà diferent, però serà el mateix», diu el mossèn, destacant que és habitual en el pessebre mantenir escenes, però anar-les variant.

«Cada any hi ha escenes diferents i, si són les mateixes, les fem diferents. Però al final sempre canviem coses, encara que hi ha escenes com el naixement que no es poden suprimir, tanmateix, la forma de fer, d’un any a un altre, pot canviar», detalla el mossèn.

Una altra novetat enguany és un canvi en l’actriu que interpreta a la Verge Maria. «A l’anunciació sempre havíem tingut una Mare de Déu relativament gran, però en aquell temps la Verge era molt jove, tenia 12 o 13 anys, i enguany comptem amb una actriu d’aquesta edat».

Temas: