En marxa dues noves estacions de bombament al delta de l’Ebre

Permeten evacuar aigua dels arrossars a la llacuna de Canal Vell i la badia del Fangar

La Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre ha posat en funcionament dues noves estacions de bombament al marge esquerre del Delta: la del Riet de Zaida i la de Ponts de Rei. Es tracta d’una inversió de 590.000 euros, dels quals 210.000 s’han finançat a través del Grup Adhoc de lluita contra el caragol poma. En referència a la plaga, aquestes estacions permetran mantenir els calats dels desaigües baixos i evitar així la proliferació d’aquesta espècie invasora que malmet els camps d’arròs. Però els beneficis van molt més enllà, ja que els nous bombaments faciliten l’evacuació d’aigua provinent dels arrossars, milloren les condicions dels hàbitats de les llacunes properes i la badia dels Alfacs (amb més aigua dolça) i permeten contrarestar els efectes de la subsidència i augment nivell del mar. «Les dues noves bombes han estat projectades, construïdes i instal·lades per empreses ubicades dintre del delta de l’Ebre, el qual ens fa cada cop més autosuficients i capaços de contrarestar la subsidència i l’augment del nivell del mar sense dependre d’empreses externes», remarquen els regants.

Així, han participat en el projecte Enginyeria Tècnica, per al disseny dels bombaments: Albacar Enginyers en el projecte constructiu de l’obra civil, direcció d’obra i coordinació de seguretat i salut; Comes, S.A. en l’elaboració del sens fi amb recobriment d’acer inoxidable; la mateixa Comunitat de Regants en el moviment de terres, elaboració i instal·lació de l’estructura metàl·lica, instal·lació dels sens fi i instal·lació elèctrica i comprovació; Francisco Pérez en la construcció de l’obra civil i Pentamatik per a la telegestió i automatisme integrats a la xarxa.

Les dues estacions de bombament han estat dissenyades expressament per als entorns on s’han ubicat, una àrea on els arrossars es troben a una cota entre zero i un metre, amb les recurrents pujades del nivell del mar i els temporals, que han requerit un augment per evacuar l’aigua dels camps. En el cas del Riet de Zaida, també comptarà properament amb plaques solars per al seu funcionament.

Per evitar l’efecte de la subsidència del delta de l’Ebre i l’augment del nivell del mar, els nous bombaments facilitaran l’evacuació de les aigües provinents dels arrossars traslladant part de l’aigua que actualment era bombejada per l’estació de bombeig Pal, que ara anirà directament a la llacuna Canal Vell i la badia del Fangar «buscant l’eficiència i sostenibilitat de la gestió hidràulica»; així, es preveuen també beneficis per a sectors com els pescadors de les llacunes o els aqüicultors del Fangar.

Temas: