Els regants de l’Ebre, contra una retallada en la dotació d’aigua
La Confederació Hidrogràfica proposa reduir el subministrament al voltant del 12 per cent
La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) proposa reduir les dotacions de regadiu a la conca de cara al proper cicle de planificació hidrològica per al període 2028-2033, però sense modificar drets adquirits. En el cas de les comunitat de regants del delta de l’Ebre, amb l’aigua de regadiu destinada principalment al cultiu de l’arròs, la reducció prevista podria ser de més del 12 per cent. En concret, del 12,9% al canal de l’esquerra i el 12,6% al de la dreta. Tot plegat, s’argumenta per la necessitat d’adaptar els usos de l’aigua a la conca a la realitat del canvi climàtic, la reducció dels recursos disponibles i els processos de modernització dels regadius.
Una proposta a la que s’oposen frontalment ja d’entrada els regants. La Federació Regants de la Conca de l’Ebre (Ferebro) ha transmès el seu posicionament als responsables de l’oficina de Planificació Hidrològica de la CHE, en una reunió aquesta setmana en la que van prendre part comunitats d’Aragó, Catalunya, la Rioja o Navarra. Afirmen que l’estudi de reducció de dotacions no es justifica tècnicament, sinó que «l’única justificació és política: és una exigència de la Unió Europea incrementada per la Ministra de Transició Ecològica», asseguren.
Al seu entendre, no es garanteix que els cultius futurs tinguin la dotació d’aigua necessària per tirar endavant i asseguren que la reducció es proposa sense rebre res a canvi, «a diferència del que passa amb les empreses hidroelèctriques, les quals sí que reben indemnització».
En un comunicat, els regants de la conca de l’Ebre alerten que es posa en risc «el futur dels cultius» si se’ls hi treuen recursos. «Si s’apliquen les reduccions, segur que mai més es tornaran a incrementar», lamenta la Federació, tot denunciant també que, «entre els anys 2000 i 2020, per l’estació d’aforament de Tortosa s’han estat abocant de mitjana a l’any 6.000 hectòmetres cúbics, a més del cabal ecològic, en situació d’avinguda», diuen textualment.
Durant el període excepcional de sequera que va afectar la conca de l’Ebre l’any hidrològic 2022-2023, la falta de recursos al tram final de l’Ebre (amb el pantà de Mequinensa en mínims històrics) va obligar a reduir les concessions d’aigua fins a un cinquanta per cent de forma puntual als regants del Delta. Això va obligar a replantejar tot el sistema de regadiu per aprofitar els pocs recursos disponibles, amb la reducció de la collita d’arròs, la salinització de molts camps i un repunt de l’afectació de la plaga del caragol poma, segons recorden els pagesos de la zona.