Els companys del jove de la Ràpita reben suport psicològic
El Departament d’Educació investiga l’intent de suïcidi del noi, que es va llençar des d’un quart pis i continua recuperant-se de les greus ferides a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona
A la Ràpita la notícia de l’intent de suïcidi d’un noi de 15 anys, dilluns de la setmana passada, va transcendir molt abans que la notícia sortís als mitjans de comunicació, quan el pare del jove va decidir fer-ho públic i denunciar-ho a les xarxes socials.
«Aquí als pobles tot se sap deseguida», diu una de les propietàries d’una terrassa de la plaça Carles III, en plena hora del vermut. «Jo ja vaig sentir unes clientes que ho estaven parlant i comentant dimarts de la setmana passada».
Dues veïnes de la Ràpita també van conèixer els fets el mateix dia que van tenir lloc: «ens ho va dir una veïna perquè coneixia els pares del noi. És una pena molt gran. Això de l’assetjament s’ha d’aturar ja i prevenir perquè això no puga passar més. El noi ja havia dit als seus pares que altres nois el molestaven», valoraven.
Pol, jove estudiant amb autisme a l’Institut Alfacs, es va intentar treure’s la vida el passat 20 de febrer, tirant-se per un quart pis a la Ràpita. La seua família descarta prendre accions legals contra l’institut o la Generalitat per assetjament escolar al seu fill. Els pares han afirmat que els Mossos els han assegurat que no s’hauria produït bullying denunciable penalment, tot i que les burles patides pel menor serien un dels motius pels quals hauria intentat suïcidar.
El jove continua ingressat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, on es recupera de les ferides patides després de precipitar-se des d’una alçada de 14 metres. Té fractures a braços, cames, costelles i vèrtebres i ha hagut de ser operat en diverses ocasions. Segons els pares, han donat a conèixer el cas a instàncies del seu fill, perquè fets com aquest no es tornin a repetir.
El Departament d’Educació va activar immediatament la Unitat de Suport a l’Alumnat i una investigació per tenir coneixement dels fets. Els Mossos d’Esquadra també investiguen el cas.
«En shock»
Cinc minuts abans de les 14.30 hores comencen a a abaixar-se les persianes de les finestres de les classes i s’obren les portes de l’institut. És un centre bonic, amb pins a la vora i situat en un turó, amb una vista privilegiada sobre la badia dels Alfacs. Els nois comencen a sortir del centre i encaren amb alegria la perspectiva de la tarda sense classe.
Són visiblement esquius i recelen en parlar. Dues noies, amb molta prudència i respecte, expliquen al Diari que estan rebent suport psicològic a classe per tot el que ha passat. Van a la mateixa classe que Pol, fan quart d’ESO.
«Pol és... Pol. És molt nerviós i sempre es mou molt. Però no vam notar res diferent en ell els últims dies. Ens vam quedar en shock quan ens van dir que s’havia intentat suicidar per bullying. Nosaltres almenys no en sabíem res, ni vam veure ningú que el molestés. Va ser una sorpresa per a nosaltres», expressen.
En pocs minuts la cridòria dels adolescents a la sortida de classe és sols un eco que s’allunya carrer avall i tot l’espai es queda en silenci. El centre escolar no vol fer declaracions als mitjans de comunicació.
Suport de la Confederació d’Autisme
Des de la Confederació Autisme Espanya i la Federació Catalana d’Autisme han expressat suport al jove mitjançant un comunicat. «Volem condemnar de manera explícita i contundent les circumstàncies que han conduït cap a aquest acte i volem reflexionar sobre el fet que aquesta situació és conseqüència d’un esgotament i desesperació que van íntimament lligats a un problema endèmic de la nostra societat: la diversitat no es contempla , no es reconeix i no es respecta. La diversitat espanta.
La diversitat crea rebuig i provoca l’aïllament de totes aquelles persones que, per una raó o una altra, es diferencien del que és normatiu», han expressat. Per a la Condeferació cal fer un treball de sensibilització i empatia a tot arreu, no només als centres educatius, ja que el problema és «estructural».