Els alumnes de l’escola d’Ulldecona creen cooperatives
És un dels nou centres educatius de la demarcació que participen enguany en un programa que promou l’esperit emprenedor
L’Escola Ramón y Cajal d’Ulldecona és un dels nou centres educatius de la demarcació que participen enguany en el programa que promou l’esperit emprenedor i les competències bàsiques entre alumnes de cicles superior d’educació primària (5è o 6è), tot fomentant l’economia social, circular i sostenible. És el segon anyconsecutiu que el col·legi pren part d’aquest projecte i compta amb la implicació de l’Ajuntament d’Ulldecona, el qual dona suport junt amb la Diputació de Tarragona i l’Ateneu de les Terres de l’Ebre, en tot el procés d’execució. Un cop més, l’alumnat de 5è ha participat de la Fira Àgora, Fira de l’Economia Social i Cooperativa de les Terres de l’Ebre, on van poder vendre els productes elaborats durant el curs.
A Ulldecona s’han creat tres cooperatives, una per classe, per a la venda de productes fets pels mateixos alumnes: braçalets, collarets, pots de vidre confitat o taps de suro, entre d’altres. Aquest és el projecte en què han estat treballant els nois i noies durant el curs escolar, amb el suport i acompanyament de la comunitat educativa, de la Diputació de Tarragona, dels ateneus cooperatius i altres agents locals del municipi. La simulació de la creació de la cooperativa ha inclòs la redacció dels estatuts, la gestió de les aportacions al capital social, la visita a cooperatives reals, la producció dels productes i la venda dels mateixos. Alhora, el programa compta amb una fase de preparació i formació de 30 hores dirigida al professorat de les escoles participants i al personal tècnic dels municipis implicats a càrrec dels ateneus cooperatius.
El director de l’escola, Robert Andrés, explica que «la iniciativa permet reforçar la responsabilitat social per part de l’alumnat». Entre altres qüestions, els estudiants de cinquè ressalten que «ho hem hagut d’elaborar tot amb material reutilitzat perquè així cuidem el planeta». Segons l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, «el projecte a les escoles contribueix a traslladar els valors del cooperativisme al conjunt de la societat». Per al diputat delegat de gestió de persones i talent de la Diputació de Tarragona, Joan Castor Gonell, «el programa contribueix a prendre decisions en comú».
Beneficis solidaris
L’escola ha decidit destinar els beneficis de les vendes dels productes a causes solidàries. Són l’associació protectora d’animals Progat Ulldecona, la lluita contra el càncer i la Fundació La Nineta dels Ulls, a més de material per a les biblioteques escolars.
Les últimes fases, en què treballen ara alumnes i mestres de cinquè, contemplen el retorn social del projecte de la cooperativa: calculen el percentatge dels donatius, fan el donatiu a les associacions i ideen el racó de la biblioteca d’aula. Aquest mes de juny, realitzaran una assemblea per avaluar el desenvolupament del projecte i procediran al tancament de la cooperativa creada per cada classe.