El Parc Natural del Delta de l’Ebre celebra la 14a edició de l’anellament de polls de flamencs

Eln total, s’han identificat 400 exemplars i l’acció ha promogut la participació de més de 200 voluntaris

El Parc Natural del Delta de l’Ebre va celebrar ahir de matinada la 14a edició de l’anellament de polls de flamencs. Enguany s’han anellat 400 exemplars, si bé s’han comptabilitzat més de 1.800 polls. Aquest any s’han reproduït més de 3.000 parelles de flamencs al Delta de l’Ebre on segurament el flamec és l’espècie més emblemàtica del que és la zona humida més important de Catalunya i una de les més importants de l’Europa occidenta.

L’anellament va mobilitzar unes 230 persones, de les quals més de 200 eren voluntàries. Va arrencar encara de nit, al voltant de les quatre de la matinada amb el desplaçament en caravana fins al punt de l’anellament. A l’acte també hi va assistir la Secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i Lòpez.

Mitjançant diferents grups de persones i uns corrals, amb una ràpida cadena d’acció als polls (que encara no poden volar) se’ls anava pesant, mesurant i posant les anelles per identificar-los. En concret es posaven dos anelles: una de metàl·lica i una altra blanca de PVC amb un codi alfanumèric. Aquesta última permet identificar l’exemplar a distància i conèixer els moviments a gran escala de cada individu anellat.

L’anellament de flamencs, que l’any passat no es va poder celebrar, està coordinat internacionalment pel Greater Flamingo Network i dona suport als diferents estudis científics sobre aquesta espècie. Aquests estudis són del tot necessaris per a la conservació del flamenc a escala global.

Fins ara, s’han anellat uns 4.770 polls de flamenc nascuts al delta, dels quals s’han obtingut més de 27.075 observacions des de l’estuari del Sena fins al Senegal, i des de Portugal fins a Israel. Enguany, s’han reproduït 3.027 parelles de flamenc al Delta de l’Ebre, segons el darrer recompte realitzat pel parc. Així mateix, s’han comptabilitzat un total de 1.830 polls, cosa que representa un èxit reproductor de 0,60 polls per parella, una xifra una mica per sobre de la mitjana de productivitat d’aquesta espècie en el Delta de l’Ebre en els anys que ha nidificat, que és de 0,52 polls per parella.

L’acció mobilitza dos centenars de voluntaris que esperen la data de l’anellament amb impaciència i il·lusió. Una de les voluntàries que participa des de la primera edició és la Rosa Faus, d’Amposta, membre de l’Associació de voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i que va acudir com cada any amb el seu home. Té 67 anys i en fa 22 que és voluntària del parc. «Realment és una activitat molt demandada, no tots els voluntaris poden fer-ho, i he tingut la sort de poder participar a tots perquè som actius», explicava. «Entrar de nit a la Punta de la Banya, quan tot és silenci i estàs sol, dóna molta pau i és de veritat un moment màgic». En els últims anys ha crescut la demanda i algunes persones es fan voluntàries del Parc per participar en l’anellament.

Únic lloc a Catalunya on es reprodueix

El flamenc (Phoenicopterus roseus) és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre. De fet, és l’únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on cria de manera regular. Malgrat alguns intents al delta a les dècades dels setanta i vuitanta, no és fins a l’any 1993 que el flamenc aconsegueix reproduir-se a les salines de la Trinitat, a la Reserva Natural Parcial de la Punta de la Banya (la Ràpita). Fins al moment, ha tingut èxit en 29 ocasions, inclosa la d’enguany.

A partir de l’any 2006, es va iniciar una tendència a l’alça en la reproducció d’aquesta espècie, amb un màxim històric de 4.303 parelles l’any 2020.

Temas: