El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova s’amplia amb la rehabilitació d’un antic moll de mercaderies
L’Ajuntament executa les obres, amb bona part del finançament a càrrec dels Fons de Transició Nuclear. També està a punt d’acabar l’ampliació de les cotxeres
L’Ajuntament de Móra la Nova executa les obres per recuperar un antic moll de mercaderies i economat de l’estació de tren, construït a finals del segle XIX, per incorporar-lo com a nou equipament del Museu del Ferrocarril.
L’actuació es divideix en dues fases. La primera consisteix en la rehabilitació integral de l’edifici, de 780 metres quadrats, on es preveu ressaltar especialment el sostre situat a set metres d’alçada, mentre que en la segona fase es condicionarà el seu interior per adequar-hi una sala polivalent (per fer-hi exposicions temporals, conferències i altres activitats) i un espai expositiu per a maquetes de trens, a més de serveis i zona de magatzem.
A l’exterior s’hi preveu habilitar unes andanes per poder arribar-hi en tren, amb els recorreguts que es fan per l’estació amb les locomotores i vagons històrics restaurats.
Segons detalla al Diari l’alcalde de Móra la Nova, Carlos Trinchan, la primera fase s’acabarà dins d’aquest any i suposa una inversió de 245.000 euros, finançats pels Fons de Transició Nuclear i subvencions d’Enresa i el Departament de Cultura de la Generalitat. Durant l’any que ve es durà a terme la segona fase, amb 395.000 euros càrrec també dels fons nuclears. «El Museu del Ferrocarril és un dels principals actius que tenim al municipi i treballem per anar recuperant el màxim d’elements i fer-los visitables», assegura l’alcalde.
El moll és titularitat de l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) i es compta amb la cessió d’ús, juntament amb d’altres edificis i fins a 140.000 metres quadrats de tot el complex de l’estació.
També estan a punt de finalitzar les obres a les cotxeres, amb l’ampliació d’una zona de naus que arriba ja a vora 10.000 metres quadrats, i on s’hi troben els tallers de reparació i restauració de les locomotores i vagons, així com una zona d’exhibició, on es compta ja amb una cinquantena de vehicles, segons explica el director del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, Jordi Sasplugas.
L’obra ha estat executada directament des del Museu, amb una subvenció de més d‘un milió d’euros de l’Estat. A més de l’ampliació de les naus, s’hi ha habilitat una petita zona d’estació i andanes per facilitar als visitants la pujada i baixada als trens.
Com a futures obres que hi ha pendents en el marc del pla director del Museu, hi ha una passarel·la sobre les vies per unir les diferents parts del complex.
Tot plegat, amb l’objectiu d’anar fent créixer i recuperant el màxim d’elements possibles de l’estació de Móra la Nova.
De forma paral·lela, va prenent forma poc a poc el projecte de tren turístic, el Caspolino, que preveu oferir recorreguts entre la costa i l’interior de la demarcació i vol ser un revulsiu per al territori.
El ferrocarril i l’estació han marcat la vida de Móra la Nova des de finals del segle XIX. El complex està format per un gran nombre d’infraestructures i edificis que des de fa vint anys treballa per recuperar el Museu del Ferrocarril. El tren arriba a la població el 1891 i l’estació esdevé un punt de relleu per a les locomotores de vapor i les tripulacions en el trajecte entre Barcelona i Madrid. A causa del relleu calia dotar l’estació d’una sèrie d’edificacions que poguessin donar servei a les tripulacions per dormir i menjar. Després de la Guerra Civil, l’estació esdevé també clau com a dipòsit de locomotores de vapor. Així, a la dècada dels cinquanta, es calcula que comptava amb un miler de treballadors. Però a partir dels seixanta va arribar el declivi.