El Museu de la Mar de l’Ebre incorpora l’embarcació d’arrossegament los Mayans

La recuperació de la barca enfonsada com a element patrimonial del municipi s’ha presentat com a prèvia a la festa Orígens 2024

El Museu de la Mar de l’Ebre compta amb un nou element patrimonial al voltant de la tradició marinera de la Ràpita: l’embarcació los Mayans. Es tracta d’una barca d’arrossegament construïda en fusta l’any 1976 pels mestres d’aixa de les drassanes Carcellé de la Ràpita i que fins l’any passat va formar part de la flota pesquera rapitenca.

L’octubre de 2023, l’embarcació va patir un accident a causa del mal estat d’una de les peces del folre, fet que va provocar un forat al casc de la nau, la qual va començar a enfonsar-se tornant a port i amb la necessitat de ser rescatada, juntament amb la tripulació. Després d’aquest fet i amb l’edat avançada de la seva tripulació es va donar per acabada la vida útil de l’embarcació i van iniciar els tràmits per enviar-la al desguàs.

El tècnic gestor del Museu de la Mar de l’Ebre, Àngel Pascual, es va posar en contacte amb la Regidoria d’Identitat de l’Ajuntament de la Ràpita amb la voluntat de protegir l’embarcació com a bé patrimonial del municipi.

Segons detallen des de l’Ajuntament, va començar així un projecte conjunt de salvaguarda l’embarcació amb el vistiplau del consistori, el suport del Grup d’Acció Local Pesquera (GALP) Mar de l’Ebre i la voluntat de la família Mayan, qui va valorar positivament la donació al museu.

L’embarcació los Mayans pretén esdevenir un element important del Museu de la Mar de l’Ebre. «Aquesta embarcació no és només un vaixell; és un testimoni de la nostra història, de la nostra cultura i de la nostra relació amb el mar», afirma la regidora d’Identitat, Francina Molina.

Orígens

La presentació de los Mayans s’ha dut a terme com a prèvia de la festa Orígens, que té lloc aquest cap de setmana a la Ràpita i en la que el municipi rememora la vida dels seus avantpassats mariners i també pagesos.

Durant tot el cap de setmana, el barri del Xicago retrocedeix en el temps per recrear com era la vida al municipi a principis del segle XX.

Així, els rapitencs i rapitenques, ja sigui en el marc de les associacions locals o a títol individual, participen en aquesta activitat organitzant i interpretant ells mateixos rols vinculats a aquests dos grups socials: els mariners i les seues famílies reparant xarxes al carrer, fent la partida de morra o de buti a les tavernes; els pagesos, arribant amb els carros carregats d’arròs de la ribera pujant pel carrer llarg, cosint els sacs esguerrats per a la collita de la garrofa o de l’oliva; i els xiquets jugant al carrer a birles, a boles, fent carreres... tot plegat, acompanyat també de demostracions de pesca, actuacions musicals, parades i tavernes.