El Mercat a la Plaça d’Amposta, una festa «de la ciutat per a la ciutat»

Un centenar d’activitats recorden la ciutat a principis de s. XX i el seu creixement al llarg dels anys. La proposta de recreació clou un any més amb èxit de participació

Ja fa 16 anys que, durant tot un cap de setmana del mes de maig, el calendari retrocedeix a Amposta fins a principis del s. XX. La localitat recorda així, amb una festa de recreació històrica, els inicis del segle passat, moment en el qual va rebre el títol de ciutat, però també un punt de partida cap a un desenvolupament econòmic, arquitectònic i social.

De fet, cada edició de la festa del Mercat a la Plaça se centra en una temàtica diferent que mostra l’evolució de la ciutat, com és el cas de l’arribada de la llum, les arts, el comerç local o en el cas d’aquest any, els molins i el conreu de l’arròs, encara avui en dia un dels principals motors econòmics de la ciutat.

Molt més que un cap de setmana de festa i memòria, la festa és també un important punt de trobada social entre persones vestides d’època representant personatges històrics tan coneguts com anònims, però tots part d’aquesta evolució.

Es poden veure pels carrers del nucli antic persones que representen diferents estils i classes socials, alguns més fidelment representats, però tots amb un gran treball al darrere.

Molts veïns ja comencen a preparar-se per aquesta festa setmanes o inclús mesos abans. I és que la implicació ciutadana és un dels principals factors d’èxit de la Festa del Mercat a la Plaça, com se sol dir habitualment, «és una festa de la ciutat per a la ciutat».

Enguany la programació incloïa un centenar de propostes que es van celebrar entre dijous, quan hi va haver els primers actes previs, fins diumenge, quan va tenir lloc l’acte de cloenda. Un punt final a la festa que consisteix en un passeig al llarg de l’avinguda de la Ràpita amb tots els agents implicats, un acte que remarca precisament aquesta implicació ciutadana.

«Agrair a tothom que s’ha implicat en fer de la festa un referent a nivell país pel que fa a recreació històrica», deia l’alcalde d’Amposta, Adam també participant en la festa vestit amb una indumentària pròpia de representant ciutadà de principis de segle passat.

En aquest sentit, cal destacar que tant centres educatius, com entitats, ajuntament, empreses i comerços locals construeixen plegats aquesta festa que atreu milers de persones cada any.

Espais emblemàtics

Hi ha espectacles de carrer i altres que es fan espais emblemàtics de la ciutat, com és el cas del Casino Instructiu i Recreatiu, precisament un local que es manté viu des de l’època que es vol representar. Varietats, circ i altres arts escèniques són des de fa anys un dels reclams més importants de la festa, amb aforament complet i entrades que sempre s’esgoten amb antelació.

Més enllà, hi ha també altres activitats, com la trobada de jotes, els concerts de música, on no falten els pasdobles, amb uns minuts, evidentment, dedicats a la Perla Preciosa, o jocs tradicionals.

Enguany, a més, també s’ha volgut reforçar la participació de la gent jove amb música i ball amb orquestra dissabte a la nit, una proposta que va ser tot un èxit i que va fer ballar, en parella o sol, a més d’un a ritme de diferents estils de música de banda que interpretava temes antics i no tan antics.

Un any més, l’ajuntament qualifica la festa com un èxit i ja mira de cara a la pròxima edició. «Hem acabat la 16 Festa d’enguany i ja pensem en l’any que ve», diu Inés Martí, regidora de Cultura i Memòria Històrica a l’Ajuntament d’Amposta, valorant molt positivament aquesta última edició. «Hi ha molta gent que ha vingut a gaudir de la festa, gent del territori i gent de fora. També voldria posar en relleu que les parades i tavernes ens han dit que hi va haver molta afluència en dissabte, però també en divendres, un fet insòlit fins ara. Les entitats també s’han implicat moltíssim».

En la mateixa línia, la regidora de Cultura afirma que més que parlar de millorar la festa, prefereix parlar d’idees noves que es pugui afegir de cara a edicions següents, «d’aportacions que ens arriben de diferents entitats i públics i poden anar incorporant coses, com el cas de la festa jove. Tot el que ens puguin aportar, ho anirem incorporant a mesura que puguem».

Temas: