El delegat del Govern a l’Ebre afirma que s’estudien toles les opcions per garantir l’aigua a Barcelona
A damunt la taula hi ha el transport en vaixells d’aigua de l‘Ebre des del port de Tarragona. Queda descartada una interconnexió de xarxes
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, defensa que la Generalitat estigue estudiant totes les mesures i opcions com la de transportar aigua del riu Ebre des de Tarragona en vaixell cap a Barcelona, si bé recorda que una possible interconnexió de xarxes està totalment descartada.
Les alarmes van saltar dilluns passat, quan el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va declarar en una entrevista al diari Ara que s’està estudiant transportar aigua a Barcelona des de Tarragona o Marsella, i reconeixia que fer-ho des de Tarragona és l’opció més fàcil.
La greu sequera que afecta bona part de Catalunya ha fet que entre en fase de pre-emergència el sistema Ter-Llobregat, que abasteix l’àrea metropolitana de Barcelona i part de Girona. El Govern de la Generalitat i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballen ja en un escenari de restriccions i mesures d’abastament extraordinari.
A preguntes dels mitjans de comunicació, el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, ha defensat el treball portat a terme per la Generalitat de Catalunya en matèria d’aigua: «estem en un moment molt complicat a nivell de país i és responsabilitat del Govern estudiar les diferents opcions. Ja s’han portat a terme mesures. L’aigua de l’àrea de Barcelona ja no ve dels embassaments. Ja s’ha fet molta feina prèvia; del contrari, ja faria mesos que l’àrea metropolitana ja hauria d’haver buscat aigua fora», ha declarat, tot insistint en què encara és aviat per arribar a conclusions i, simplement, la Generalitat està estudiant les diferents opcions, «ja que no sabem quin escenari es donarà».
Salvadó ha insistit que una possible interconnexió de xarxes és una línia roja que no s’ha de creuar. «Avui això està totalment descartat. Per això vull posar en valor la gestió de la sequera que s’està fent. Fa 15 anys, en un altre episodi de sequera que no era ni tan greu ni tan continuat com el que estem vivint ara sí es va posar sobre la taula. Ara portem 30 mesos de sequera i s’estan fent actuacions per allargar la independència hídrica de l’àrea metropolitana».
El delegat ha reconegut que fa 30 anys les Terres de l’Ebre ja van viure un transvassament. «Realment, ja fa temps que no som amos de la nostra aigua», ha expressat, lamentant també el dèficit d’aigua que pateix el tram final del riu.
El republicà així mateix ha recordat que el sector primari i ramader «sempre és el primer que pateix les conseqüències d’una sequera» i de fet ja estan patint les restriccions.