No es bombarà aigua al pantà de Siurana si ha d’acabar al de Riudecanyes
Ho assegura el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha sortit al pas dels recels i dubtes que ha generat al territori els projectes anunciats pel conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, per abastir els pantans del Priorat amb noves concessions d’aigua del riu Ebre. Segons detalla, l’objectiu és convertir els pantans de la Palma d’Ebre a la Ribera d’Ebre, i dels Guiamets, Siurana i Margalef al Priorat, en unes grans basses de regulació d’aigua per garantir els regadius de suport, dins de la conca de l’Ebre, amb unes noves captacions del riu d’un màxim de 6 hectòmetres cúbics anuals que només es podrien fer a l’hivern i que s’han de sol·licitar formalment a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Així, només podran ser efectives a partir del 2027, amb el nou cicle de planificació hidrològica de la conca de l’Ebre.
De forma paral·lela, ja al 2025 es preveu que els regants del pantà de Riudecanyes puguin comptar amb aigua de reg procedent d’aigües regenerades de la depuradora de Reus, que facin innecessari el transvasament des del Siurana.
Segons Salvadó, l’objectiu final no és en cap cas captar aigua de l’Ebre perquè arribi a Riudecanyes, el que sí que suposaria un transvasament entre conques. Així, el delegat garanteix que l’aigua de l’Ebre només arribarà al pantà de Siurana si hi ha la plena garantia que aquesta aigua no va a Riudecanyes. «La política del Govern no passa en cap cas per transvasar aigua d’una conca a una altra», afirma Salvadó. De fet, segons el delegat, s’aprofitarà la conjuntura actual per intentar revertir aquest pas entre conques existent des de fa dècades entre Siurana i Riudecanyes.
Pel que fa a les noves captacions al riu Ebre, una es faria des de Garcia, i l’altra a través del reg Garrigues Sud.
Sense aigua no hi haurà pagesia
Segons explica el director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a l’Ebre, Jesús Gómez, actualment hi ha problemes importants de sequera també dins de la pròpia conca de l’Ebre, amb oliveres i vinya morint en zones com el Priorat. «La CHE demana que a partir d’ara, les noves concessions s’han de fer exclusivament amb els cabals d’aigua de l’hivern. Això ens porta a plantejar el projecte presentat pel conseller per donar solucions al territori», afirma Gómez. «No es plantegen ampliacions de zones de regadiu, ni transformacions de finques ermes per a posar en marxa cultius nous, sinó que es tracta de permetre la supervivència del sector primari que hi ha en actiu en aquests territoris», afegeix. «Ens hem d’adaptar als efectes del canvi climàtic i si no tenim aigua, no tindrem pagesia», remarca Gómez.