El Consorci d’Aigües de Tarragona redueix el consum d’aigua del riu Ebre
L’estació de tractament de l’Ampolla ampliarà les instal·lacions amb un nou dipòsit d’aigua sense tractar, una gran nau per a canonades i més superfície per al laboratori

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que abasteix 69 municipis i 27 indústries de la demarcació, va subministrar el 2024 un total de 74,4 hectòmetres cúbics d’aigua de l’Ebre, amb una reducció global del consum del 4,25 per cent respecte al 2023. Una davallada que és especialment remarcable en les indústries, les quals va utilitzar un 12 per cent menys d’aigua de l’Ebre que l’any anterior. Aquest descens es deu a l’optimització de processos i a l’ús creixent d’aigua regenerada. Pel que fa als municipis, s’ha incrementat lleugerament el consum, en un 0,3 per cent.
De mitjana es van consumir 2,35 metres cúbics per segon d’aigua procedent del canals, que suposen un 58 per cent de la concessió màxima, de 4 metres cúbics per segon. El mes de menys consum al 2024 va ser el febrer, i el de major, l’agost.
Davant les peticions d’entitats ebrenques i en especial de la Plataforma en Defensa de l’Ebre per tal d’anar reduint i arribar a revertir la concessió d’aigua del riu, des del CAT remarquen aquesta reducció global del consum i que la concessió està subjecta a revisions. L’última es va dur a terme l’any 2019, segons ha detallat el director gerent, Josep-Xavier Pujol, en el balanç de l’activitat de l’ens presentada a la seu de la Demarcació de l’Ebre del Col·legi de Periodistes a Tortosa.
Inversions
El CAT ampliarà enguany les seves instal·lacions a l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de l’Ampolla. Durant el segon semestre d’aquest 2025 arrencarà la construcció d’un nou dipòsit d’aigua sense tractar, amb una inversió de 13 milions d’euros. Se situarà en paral·lel de l’actual dipòsit i tindrà una capacitat d’emmagatzematge de 185.000 metres cúbics d’aigua.
Segons remarca el president del CAT, el rapitenc Marc Brunet, d’aquesta manera «es comptarà amb una major autosuficiència en cas d’incidències en la xarxa o en la qualitat d’aigua del riu Ebre».
Al mes de gener es van iniciar les obres d’ampliació del laboratori a la planta de l’Ampolla, que incrementaran l’espai destinat a monitoritzar tots els paràmetres de qualitat de l’aigua, amb una inversió de 630.000 euros. I també està en marxa la construcció d’una nova nau de voluminosos, amb 2,2 milions d’inversió, per tal de poder emmagatzemar-hi canonades de grans dimensions necessàries per al manteniment de la xarxa.
Durant el segon semestre de l’any es preveu inaugurar els dos nous dipòsits reguladors a Vila-seca i Cunit, actuacions de més de 13 milions d’euros que segons el CAT, «suposaran una notable millora en matèria de seguretat i autonomia dels subsistemes del Tarragonès i el Baix Penedès». Després de l’Espluga de Francolí, es continua treballant amb les connexions a la Conca de Barberà, ara als municipis de Sarral i Forés.
Un altre àmbit important d’inversions del Consorci és la digitalització, amb un pla 2022-2026 que compta amb una dotació de 23,2 milions d’euros per a una trentena d’accions, que ha rebut una subvenció de 9,5 milions del Ministeri per a la Transició Ecològica com a projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE).
L’actuació més destacada durant el 2024 en aquest àmbit va ser la instal·lació de plaques solars d’autoconsum, tant a l’ETAP de l’Ampolla com a les oficines del Consorci a Tarragona. Es preveu que aquest any puguin suposar un estalvi en despesa energètica de vora 500.000 euros.
Un cop posada al dia la xarxa que va patir diversos trencaments de la canonada principal anys enrere, el CAT compta ara amb una infraestructura de subministrament amb el 99,6 per cent d’eficiència hidràulica certificada, amb un sistema de monitoratge en línia i temps real. Així ho detalla un estudi realitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya que es repetirà enguany.
El president del Consorci d’Aigües de Tarragona fa una crida als ajuntaments consorciats de Tarragona i l’Ebre per millorar les seves xarxes de distribució locals i evitar així fuites, que suposen pèrdues que de mitjana poden arribar al 30 per cent.