Alcanar: Confeccionant art efímer per una promesa a la Verge del Remei
Decoració, catifes i espectaculars altars artesanals per les Quinquennals d’Alcanar
Falta una setmana per a les festes Quinquennals (de l’1 al 14 d’octubre) i al poble ja no es parla de res més. Durant la pròxima quinzena els carrers d’Alcanar i les Cases s’engalanen amb decoracions, el terra es cobreix de catifes de múltiples colors i formes, a més, cada sector té el seu altar, tot pensat i dissenyat pels mateixos veïns que porten mesos treballant-hi. El motiu és la visita al poble, després de cinc anys, de la Mare de Déu del Remei, patrona del municipi, que normalment està a l’ermita.
L’ordre dels carrers per on passa la novena cada dia (que són els que s’engalanen) és rotatiu des de 1999. Enguany, s’inicia pels carrers del nucli antic. Hem parlat amb veïnes de la zona situada al voltant de l’església.
La dona més veterana del grup és Remei Alfara, que encara recorda les primeres Quinquennals celebrades el 1944. Abans, els seus pares havien estat ermitans al Remei i comenta que «a la romeria sempre han participat també gent dels pobles veïns, sobretot de la Ràpita».
Enguany, s’espera la presència de visitants de Morella i Ulldecona, perquè coincideixen les Sexennals de la capital dels Ports amb les Quinquennals d’Ulldecona i Alcanar. Remei Gispert acaba de viure aquest setembre les festes patronals faldudes i es prepara per a les canareves, ja que té casa als dos pobles veïns. «Les meues filles, que viuen a Tarragona, també s’ho combinen per poder vindre a les Quinquennals d’Alcanar», diu.
Mari Carme Guillén (que té raïls familiars canareves) i Esteban Fernández són de Badalona (ciutat agermanada amb Alcanar), també tenen casa al poble i han vingut a passar les festes. «L’acte més emotiu és l’entrada de la Verge», coincideixen a dir les tres dones.
La més jove del grup és Amanda Sanz. Destaca «la comunicació i unitat entre els veïns. Són dies de participació i emoció», afirma.