Busquen 4.000 persones del Delta per un estudi de medicina preventiva

Arrenca un macroprojecte d’àmbit estatal que estudiarà durant 20 anys per què emmalalteix la població

Aquesta setmana arrenca a les Terres de l’Ebre el macroestudi Cohort IMPaCT, un projecte d’àmbit estatal a través del qual es vol comprendre millor l’origen de les principals malalties i ajudar així a prevenir-les i tractar-les, aplicant tècniques de medicina personalitzada i de precisió. Per aconseguir-ho, durant els propers vint anys es durà a terme un exhaustiu estudi de salut en una mostra representativa de la població. A Catalunya, aquesta mostra inclourà 24.000 persones i al conjunt de l’Estat, 200.000.

A Terres de l’Ebre el territori escollit per al programa és el Delta de l’Ebre i, concretament, els municipis de Deltebre, l’Ametlla de Mar, l’Aldea, l’Ampolla, Camarles-Lligallos, el Perelló i Sant Jaume d’Enveja-els Muntells. Els professionals de salut busquen 4.000 persones d’aquests municipis, a qui se’ls trucarà des dels mateixos CAP, per participar al programa.

IMPaCT és un projecte impulsat per l’Institut de Salut Carlos III, en el qual hi participen 21 institucions i els serveis d’atenció primària de tot l’Estat. A Catalunya, l’estudi està coordinat per l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol), en col·laboració amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) i l’Institut Català de la Salut (ICS). Es desplegarà a sis zones de la geografia catalana i les persones hauran de tenir entre 16 i 79 anys. El seguiment dels participants es farà recopilant informació sobre el seus hàbits de vida i el seu estat de salut, a través de la realització de qüestionaris, exploracions físiques i proves fisiològiques i de l’anàlisi de biomarcadors, que es duran a terme al mateix CAP. En aquest cas, al de l’Aldea.

Josep Basora Gallisà, director de l’IDIAPJGol i investigador principal de l’estudi a Catalunya, destaca que «la col·laboració de la ciutadania en aquest projecte és essencial i per això és clau que comprenguin el seu potencial, que repercutirà en la millora de la salut de tota la població». Els responsables han animat la població a participar al programa quan els truquen i en aquest sentit es farà una important campanya de difusió perquè la ciutadania ja conegue el projecte, com ha explicat Marina Esquerrà, investigadora de l’IDIAPJGol i coordinadora de l’estudi.

Els participants seran sotmesos a proves amb una avançada tecnologia que permetrà «preveure les malalties que poden tenir i la seua evolució», en paraules de Basora. Si durant aquest llarg procés (el programa dura 20 anys) es detecta alguna malaltia o anomalia es derivarà al metge. Les proves es repetiran cada cinc anys i s’estudiaran moltes malalties alhora.

Les dades que es recopilin dels participants estaran disponibles per desenvolupar altres projectes científics d’interès per a la societat. «Aquest és un dels estudis més ambiciosos que s’han fet mai, que permetrà millorar de manera la prevenció de les malalties», ha afirmat la directora de sector de la Regió Sanitària de l’Ebre del Servei Català de la Salut, Jorgina Lucas.

Temas: