Art i història més enllà de tradició religiosa

Setmana Santa a Tortosa. El pas de la Verge de les Angoixes compleix vint-i-cinc anys d’història

La Tortosa del s. XVI era una de les ciutats més importants de Catalunya. Encara avui en dia es conserven molts vestigis que recorden la rellevància de l’època del Renaixement en diferents àmbits, com l’artístic, el jurídic o l’arquitectònic, també en els costums religiosos.

Amb la proximitat a la Setmana Santa, les Confraries ja es comencen a preparar per a les processons, seguint una tradició de molts anys. Entre les que es mantenen actives n’hi ha que sumen segles d’història, remuntant-se als segles XIV i XVI. És el cas de les Confraries de Sant Antoni dels Pagesos, la més antiga de les que participen en la processó del Diumenge de Rams, i també el de la Confraria tortosina de la Puríssima Sang.

Precisament la Confraria de la Puríssima Sang enguany celebra l’aniversari de la creació d’un dels dos passos que té, el de la Verge de les Angoixes, una figura de fusta, d’un mentre noranta esculpida per l’artista Ángel Acosta. Per recordar l’efemèride, la neta de l’escultor, la periodista Maria Acosta i el Confrare Major de la Puríssima Sang, Joan Antoni Panissello, faran una ponència conjunta el 21 de març al Centre d’Interpretació de la Setmana Santa.

«Els anys passen volant. Just el dia 21 es compleixen 25 anys exactes de l’any 1999, quan es va beneir aquest pas, que va ser el fruit de tot un esforç, d’una il·lusió i que va comptar amb la col·laboració i aportació de negocis locals perquè es pogués dur a terme», explica Panissello, recordant el moment en el qual es va crear el nou pas, quan es va fer un gran sorteig que va suposar una gran implicació ciutadana.

Tot això es recordarà en aquesta conferència, un dels actes que formen part de la programació prèvia a la Setmana Santa i que va començar el passat cap de setmana amb la presentació de l’opuscle i el concert de la Colla de Joves Dolçainers. Pel que fa als actes propis de la Confraria de la Puríssima sang, hi haurà aquesta conferència que Panissello destaca que serà «emotiva, amb molta informació, però sense deixar de ser molt dinàmica. No serà gens espessa».

A més, l’endemà, el 22 de març, a les 20 h se celebrarà el tradicional concert a l’Església de Remolins, enguany a càrrec de Maria Lombarte i Manel Miró, que tocaran a quatre mans el rèquiem de Mozart. A continuació tindrà lloc la Tamborada popular.

Patrimoni històric i artístic

Des de la confraria reivindiquen els passos que formen part de la Setmana Santa tortosina, amb un gran valor històric i artístic. «Evidentment, la Setmana Santa té un component religiós, però a part, també té una gran tradició, històrica i cultural. Veure desfilar pels carrers figures, de valor incalculable, vertaderes obres d’art de fusta, pràcticament de mida natural, dona un gran valor. Creiem que això pocs llocs ho tenen», destaca el confrare major.

Temas: