Arrenca el curs escolar a l’Ebre amb més docents, més FP i més inclusivitat

Hi ha 145 docents més al territori, i el Departament augmenta el suport a l’educació inclusiva i a les noves tecnologies

Avui arrenca el curs escolar a la majoria de municipis de les Terres de l’Ebre, excepte a la ciutat de Tortosa, que ho farà demà. Enguany hi ha a l’Ebre un total de 27.234 alumnes, entre infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius. Això significa 230 alumnes més respecte l’any passat. De docents per a aquest curs hi ha 2.650 dotacions (de diferents perfils), que representen 145 docents més.

Malgrat l’episodi de forts aiguats viscut el passat cap de setmana al territori ebrenc, tots els centres educatius podran obrir portes amb normalitat. En aquest sentit una de les escoles més afectades va ser l’Horta Vella de la Ràpita, on va entrar aigua, però avui estarà preparada per a acollir els alumnes.

«La resta de centres no han patit danys pels aiguats, a diferència de l’any 2021, també per les actuacions portades a terme», apunta la directora dels Serveis Territorials d’Educació, Montse Perelló.

Actualment a les Terres de l’Ebre hi ha 62 llars d’infants (de les quals 25 són rurals, dos més que l’any passat), 69 escoles, 20 instituts i 6 instituts escola, 6 centres concentrats, 3 escoles oficials d’idiomes (que enguany oferiran el nivell C2 de català), 3 centres de formació d’adults, 2 camps d’aprenentatge, 4 serveis educatius i 28 escoles de música.

El Departament d’Educació efectua aquest curs un reforç a l’educació inclusiva, amb quatre dotacions més en el Suport Intensiu a l’Escola Inclusiva (SIEI). Actualment 35 centres tenen aula SIEI, amb 39 educadors.

També les aules d’acollida han crescut, tenint 13,5 docents més, per a l’alumnat nouvingut. Així, per a aquest curs es continua reforçant els Serveis Educatius, augmentant en dos psicopedagogues i un fisioterapeuta, entre d’altres. Són en total deu noves dotacions de perfils no docents (tècnic d’educació infantil, educador social...).

Com apunta Perelló, en comparació a les ràtios d’alumnes per aula d’altres territoris, les Terres de l’Ebre estan clarament per sota, tant a primària com secundària. A I3 tots els grups estan per sota de 20, i a primer d’ESO la ràtio per sobre de 30 és només a quatre grups.

En total s’invertiran dos milions d’euros per al material per al desenvolupament del projecte estratègic d’acceleració digital per a aquest curs i el que ve, amb 93.350 euros destinats a robòtica, un milió per a 870 panells digitals interactius nous, material digital complementari, maletes audiovisuals, etcètera. I és que el Pla d’Educació Digital de Catalunya té per objectius formar alumnes digitalment competents, obtenir un professorat apoderat i amb capacitat digital per als reptes metodològics i aconseguir centres educatius que fan front a la transformació digital des del lideratge.

D’altra banda, aquest curs per primera vegada Tortosa ha tingut la nova zonificació escolar divida per districtes. La directora n’ha fet una valoració molt positiva: «És el que creiem que havia de ser. Ha servit per posar odre. Tothom ha pogut demanar la seua zona i totes les famílies menys una han pogut entrar a la seua primera opció. Ha anat molt bé».

En relació a obres destacades als centres, destaca la redacció del projecte per modificar la teulada de l’Institut-Escola El Temple de Tortosa, una obra de gran envergadura. També s’ha fet un estudi i caldrà fer obres per fer nous fonaments a l’Escola de Garcia, on s’han detectat esquerdes cada cop més grans. És per això que els xiquets durant tot aquest curs faran classe al nou Ajuntament del poble.

Així mateix hi haurà una inversió general de 173.556,35 euros per a la instal·lació d’aire acondicionat en alguns espais de quatre centres educatius. També a l’edifici Betània de Tortosa les obres efectuades estan llestes i l’Escola d’Adults podrà iniciar el curs el dia 18.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha posat en valor aquestes inversions per seguir incrementant «la qualitat educativa» de les Terres de l’Ebre», alhora que «seguirem posant recursos per a la cohesió social i la inclusió». Salvadó també ha destacat els nous cicles de Formació Professional i la recent Taula de la FP que ajudarà a seguir impulsant-la i a formar els joves al mateix territori.

Així, el Departament d’Educació fa una aposta per la Formació Professional i cada curs s’ofereixen nous cicles. Enguany la nova oferta de cicles formatius inclou un nou cicle superior d’Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear a l’Institut de l’Ebre, a Tortosa, i un altre d’Energies Renovables a l’Institut de Flix.

Un tercer nou cicle és el de grau mitjà d’Ensenyament Esportiu en Atletisme, a l’Institut de Tecnificació d’Amposta. També s’ofereix un nou grau bàsic en agrojardineria i composicions florals a l’Institut Sòl de Riu d’Alcanar. També hi ha cinc noves opcions en curs d’especialització, com en robòtica i en drons i una doble titulació de Batxillerat i Futbol. Per a joves que no tinguen l’ESO hi ha també una formació per a manteniment de patinets i cadires de rodes.

l 24 Text

Temas: