Amposta regula els pisos turístics i en podrà autoritzar un màxim de 2.200

El municipi compta ara amb 220 habitatges d’ús turístic, amb l’atorgament de llicències suspès des de fa un any

El ple de l’Ajuntament d’Amposta ha aprovat diverses modificacions Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), entre les que hi ha la referent a la regulació dels habitatges d’ús turístic al municipi. Una normativa que és obligatòria pel fet que Amposta figura entre els 262 municipis que a finals del 2023 la Generalitat de Catalunya va assenyalar amb el mercat de l’habitatge tensionat.

Actualment a la capital del Montsià hi ha un total de 220 habitatges d’ús turístic. La majoria estarien a la zona del delta de l’Ebre, a la urbanització Eucaliptus o el nucli de Poble Nou del Delta, però també n’hi ha a la mateixa ciutat.

Des de fa un any està suspès l’atorgament de llicències i amb la nova regulació l’Ajuntament en podrà autoritzar deu per cada mil habitants. Així, «podríem arribar a tenir un màxim de 2.200 habitatges turístics aproximadament», afirma l’alcalde, Adam Tomàs. «Creiem que és una xifra que fa compatible i manté l’equilibri entre les necessitats que tenim d’accés a l’habitatge i el creixement del sector turístic», remarca.

Després de l’aprovació inicial de la normativa per part del ple i tot el tràmit administratiu que segueix, l’Ajuntament calcula que en uns quatre o cinc mesos podran tornar a atorgar llicències per a pisos turístics.

El document també preveu que cada cinc anys es revisaran les llicències. «Amposta serem dels primers municipis de Catalunya en fer complir el Decret 3/2023», afirma Tomàs.

El ple també va donar llum verda a una modificació del POUM per permetre construir la base dels Agents Rurals al Montsià i la futura comissaria de la Policia Local en una parcel·la prop de la C-12. A més, es va aprovar de forma provisional la qualificació de sòl d’equipaments comunitaris les instal·lacions de la Llar Natzaret, per a l’ampliació del Centre de Menors de les Terres de l’Ebre. Finalment, el ple va donar llum verda a la modificació de la normativa urbanística per permetre els usos esportius en els baixos de la zona de Valletes.

La sentència d’Eucaliptus

Per altra banda, en els darrers dies ha anat a més la polèmica entre el grup de Junts i el govern d’Esquerra d’Amposta per la sentència judicial que obliga els veïns i l’Ajuntament a pagar un milió d’euros, com a indemnització a l’empresa Apartamentos Delta SL per no haver-li compensat la cessió d’una parcel·la a la urbanització fa 14 anys.

El portaveu de Junts per Amposta i alcalde de la ciutat l’any 2010, Manel Ferré, ha acusat el govern municipal de mentir i de deixadesa per no haver presentat un recurs de cassació a la sentència condemnatòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Per la seua banda i a preguntes dels periodistes, l’alcalde ha assegurat que la sentència és «moralment irrecurrible», ja que «l’empresa tenia dret a compensació», i presentar el recurs només retardaria en el temps uns pagaments que s’hauran d’acabar fent igualment.