Amposta posarà en marxa el vaixell elèctric ‘La Perla’ a finals d’aquest any

El ple de l’Ajuntament aprova la licitació del servei i l’àrea de Turisme ja té a punt els recorreguts fluvials

L’Ajuntament d’Amposta preveu posar en marxa el vaixell elèctric fluvial i les rutes pel riu Ebre abans d’acabar aquest 2024. El ple de l’Ajuntament va aprovar ahir la licitació del servei públic de viatges turístics, quan ja fa vora un any que l’embarcació està amarrada a l’embarcador de la ciutat sense poder navegar.

Segons ha explicat l’alcalde, Adam Tomàs, «és un projecte referent a l’Estat, que ha costat molt de tirar endavant perquè no hi ha models d’establiments de rutes fluvials ni de creació d’aquest servei amb un vaixell elèctric sostenible».

Així, en aquest any s’han dut a terme treballs previs a la licitació i per homologar el vaixell: des del canvi de llista, perquè no havia circulat mai amb passatgers, al canvi de nom o crear el servei de turisme fluvial.

Després d’un procés de participació, el nom escollit ha estat ‘La Perla’.

La licitació s’acompanya d’un plec de clàusules tècniques i administratives i un estudi de costos. Es preveu un cànon per a l’empresa adjudicatària de 9.000 euros anuals, durant un període de 10 anys.

Des de l’àrea de Turisme s’han creat ja les rutes turístiques que farà el vaixell, tant riu avall com riu amunt, així com les línies fonamentals dels preus que l’Ajuntament demanarà a l’empresa, tant siguin serveis ordinaris o extraordinaris per a l’Ajuntament o els serveis generals oberts a la ciutadania i negocis.

L’Ajuntament d’Amposta va rebre una subvenció dels Fons Next Generation per fomentar el turisme sostenible, amb un total de 2 milions d’euros atorgats al projecte de navegabilitat fluvial, dels quals 700.000 euros s’havien de destinar a la compra d’un vaixell elèctric. «Va ser un dels projectes més ben valorats de l’Estat i, a banda, serà un fet històric per a la ciutat, ja que és el primer cop que tindrem un projecte turístic fluvial amb rutes guiades», remarca Tomàs.

El ple del mes de setembre també va aprovar el manera inicial el Pla Local d’Habitatge per al 2024-2030, que s’ha desenvolupat en un procés participatiu.

Per altra banda, la reforma de la plaça Ramon Berenguer IV (plaça del Mercat) es durà a terme tenint en compte les aportacions dels comerciants de la zona i entitats de la ciutat. Fa unes setmanes el govern municipal va fer públic l’atorgament d’una subvenció de 200.000 euros a l’Ajuntament d’Amposta per part de la Diputació de Tarragona, per tal de transformar i dinamitzar aquest espai. Davant aquest fet, un grup de comerciants, entitats i parades del Mercat han traslladat a l’equip de govern la voluntat de participar en la nova ordenació i poder aportar la seva visió des de l’experiència.

Així, els comerciants demanen –a través d’una instància- poder aportar propostes en tres grans eixos: mobilitat, civisme i seguretat i reordenació de l’espai, amb la seua renaturalització, per dotar-lo de més vegetació i ombra.