Ampliaran la xarxa d’indicadors ambientals per vigilar el delta de l’Ebre
El projecte, finançat amb fons europeus, permetrà analitzar l’estat i evolució d’aquest territori amenaçat
El Ministeri per a la Transició Ecològica ampliarà i posarà al dia la xarxa d’indicadors ambientals existent al delta de l’Ebre per vigilar de forma més acurada la seva evolució, en un territori amenaçat pels efectes de la regressió, la subsidència (enfonsament del terreny) i la pujada del nivell del mar arran del canvi climàtic.
La Secretaria d’Estat de Medi Ambient ha adjudicat a l’empresa Sociedad Ibérica de Construcciones Eléctricas SA, el projecte «posada en marxa de nous punts de control prioritzats de la Xarxa d’Indicadors Ambientals del Delta (RIADE)», per un import de 692.922,43 euros i un període d’execució de 30 mesos. Una actuació finançada amb fons europeus que forma part del «Pla d’acció sobre el delta de l’Ebre», segons l’anunci publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).
Les obres consisteixen en l’actualització i renovació tecnològica de deu estacions de la xarxa RIADE «que actualment es troben inoperatives, fruit principalment de diversos actes vandàlics i avaries». L’objectiu és recuperar la seva operativitat a nivell d’energia, comunicacions, i especialment, respecte a la instrumentalització de l’emplaçament, en punts com el Desaigüe de Salaet i el de Rompent; Baladres, Molinet o les Madalenes.
Presa de dades
També es preveu la instal·lació i posada en marxa de cinc ràdiomodems de comunicació, antenes, renovació de bateries, panells solars i medidors de cabals, entre d’altres elements de mesurament i tecnològics.
Es tracta de punts de presa de dades intregrats en la xarxa de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). De fet, el projecte forma part de les mesures de millora de la informació hidrològica i ambiental del Delta de l’Ebre i la seva integració al Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH Ebro).
La Xarxa d’Indicadors Ambientals del Delta va ser construïda fa més d’una dècada per la societat estatal Acuamed, amb una inversió de 12 milions d’euros dins de l’anterior Pla Integral de Protecció del delta de l’Ebre, i va ser cedida l’any 2018 per a la seva gestió a la CHE, l’Agència Catalana de l’Aigua i Ports de l’Estat, depenent del punt.
A més de quantificar els fluxos d’aigua, aquesta xarxa permet monitoritzar-ne l’estat i la qualitat; també consta de piezòmetres, sensors de terbolesa i indicadors biològics.
El projecte és el pas previ necessari per a la posada en marxa de l’Observatori Hidrològic del delta de l’Ebre, impulsat per la CHE en el marc del nou pla de protecció del Delta (pendent d’aprovació definitiva). Des de l’organisme de conca es treballa també en l’Estratègia per a la gestió integral de sediments de la demarcació hidrogràfica de l’Ebre, amb estudis i proves pilot en diferents pantans i punts del tram final del riu per tal d’analitzar quina és l’opció més efectiva i viable pel trànsit de materials que s’acumulen als embassaments, fins al Delta.