Alcanar es converteixen un escenari de llegenda
El cineasta Lluís Ortega Giménez presenta el primer curtmetratge de Sant Jordi amb actors
Quan el cineasta aficionat canareu Lluís Ortega Giménez va adonar-se’n que no hi havia cap curtmetratge sobre la llegenda de Sant Jordi fet amb personatges reals va decidir emprendre el repte de realitzar el primer curt que comptés amb actors i actrius. Lluís Ortega va escriure el guió i va realitzar els contactes a la recerca dels possibles protagonistes. Va pensar en alguns dels companys de la classe de son fill i en el Grup de Teatre Gresol.
Faltava concretar les localitzacions on passaria l’acció. Ortega va creure que era una bona ocasió per a difondre el patrimoni local. La Moleta del Remei, la Casa O’Connor i la Cisterna del Vall d’Alcanar són tres dels escenaris principals d’aquest ambiciós projecte titulat Sant Jordi. La princesa i el monstre, estrenat aquest mes d’abril al Teatre Auditori José Antonio Valls d’Alcanar. El director es mostra molt satisfet de l’estrena: «estava ple de gom a gom i el públic, fins i tot, demanava que es tornés a passar».
La idea de Lluís Ortega és cedir el curtmetratge a les televisions, entre elles la Televisió de Catalunya (TV3), amb la qual ja hi ha contactat i n’espera resposta. Les televisions locals del territori ja han projectat el trailer d’aquesta producció. El video sencer es pot veure al canal de Youtube L’amagatall d’Evan i ja ha superat les 900 visualitzacions. «Me l’han demanant també algunes escoles per posar-lo als menuts per la setmana de Sant Jordi. Si algun mestre el vol, el pot agafar i jo més que content», afirma Lluís Ortega.
El curtmetratge Sant Jordi. La princesa i el monstre és un projecte escrit i dirigit per Lluís Ortega Giménez (autor del llibre L’amagatall d’Evan) i amb direcció de fotografia del seu soci i amic Ben Dalmau amb qui junts van estrenar l’any passat el fan film Indiana Jones y el Santuario de la Orden Negra.
Els protagonistes
En els papers protagonistes tenim a Martí Muñoz i a Paula Garriga (Jordi i Elisenda). El director recorda que «Martí ja havia intervingut a El regal (un dels curts que forma part de la publicació L’Amagatall d’Evan). Arran d’aquesta interpretació vaig tindre clar que havia de ser el protagonista. La Paula és veïna meua, sabia de les seues possibilitats i ho ha fet molt bé».
Compta amb l’actuació de molts nens i nenes de la localitat que cursen educació primària. Podem veure moltes cares conegudes de la interpretació canareva com Tere Subirats, Consol Vericat o el mateix Lluís. Cristina Esteban narra la història i Lluís Ortega Mèlich posa la veu al Drac.
El rodatge es va dur a terme al llarg d’una maratoniana jornada que es va perllongar durant tretze hores el passat mes de març. Abans hi havia hagut una setmana d’assajos. Tot el procés de postproducció d’aquesta adaptació lliure de la llegenda de Sant Jordi s’ha fet en temps rècord i ha durat un mes i mig.
El maquillatge i caracterització ha anat a càrrec de Dani Calcerrada i d’Estètic Silvia Forcadell, professionals del sector. La banda sonora original és una composició de Joel España. El final del curt inclou la cançó original Prometo Tornar composada per Ruben Romero exclusivament per al film.
L’Ajuntament d’Alcanar ha col·laborat cedint escenaris i atrezzo. El Grup de Teatre Gresol també ha deixat vestuari medieval. A més, s’han implicat diverses empreses del poble, destacant la Clínica Dental Subirats que patrocina el curt cobrint les despeses de promoció en xarxes socials per a que sigui vista a tot arreu.
Per als seus creadors, el curtmetratge captura la màgia i l’èpica de la història del cavaller Sant Jordi que salva la princesa del drac. Amb una narrativa captivadora i una producció de gran qualitat, promet transportar l’espectador a un viatge emocionant per la història i la tradició. Vol commemorar de forma única i emotiva una de les festes més estimades de la nostra cultura.