Alcanar demana al Govern suport tècnic especialitzat per afrontar episodis de nous aiguats

L’alcalde Joan Roig s’ha reunit amb el president Salvador Illa per abordar el cas del municipi

Tot i que sense els greus danys de l’any 2021 o 2023, la pasada dana ha deixat afectacions al nucli d’Alcanar i a les Cases d’Alcanar, especialment a la zona del Fondo de Jan, un dels espais més complicats i perillosos en cas d’aiguats.

Alcanar pateix d’inundacions a causa de trobar-se entre la serra del Montsià i el mar i tenir un urbanisme gairebé massiu en zones inundables, barrancs i rieres. Quan plou molt fort a la serra del Montsià, encara que a la costa no plogue, la precipitació fa créixer els barrancs que busquen el mar i causen inundacions a zones baixes com a les Cases d’Alcanar o Alcanar Platja. Cal recordar que el municipi d’Alcanar ha patit greus danys per inundacions i aiguats recurrents, durant el 2018, 2021 i 2023

L’alcalde d’Alcanar Joan Roig s’ha reunit aquest dijous amb el president de la Generalitat Salvador Illa i s’ha acordat que el Govern participarà en la pròxima taula tècnica convocada pel consistori canareu a finals de desembre per analitzar les mesures preventives que cal aplicar a la localitat per fer front als aiguats. L’alcalde canareu ha demanat al Govern que forme part d‘aquesta taula tècnica per prevenir aiguats que es va crear al municipi l’any passat de forma pionera i que ja ha donat els primers fruits, amb la creació d’una bassa de distribució, ja acabada, que distribueix l’aigua d’un barranc a un altre (del del Llop cap a la Martinenca) i que s‘ha demostrat amb aquests aiguats que ha funcionat correctament.

«La solució passa per la dimensió tècnica i les administracions ens han d’ajudar. Ha de ser el circuit que hem de seguir. La Diputació, la Generalitat o l’Estat ens envien recursos econòmics per reestablir desperfectes un cop ha passat la dana i la catàstrofe, quan el que cal són ajudes per a les mesures preventives», explica al Diari Joan Roig.

En aquesta línia, en segon lloc, Roig ha demanat a Illa que dotin el municipi d’equips especialitzats i que ajuden l’Ajuntament a redactar els projectes in situ, destinant recursos humans i tècnics especialitzats en pluges torrencials. En tercer lloc, l’alcalde també ha demanat la monitorització de les rieres i barrancs de l’Ebre. «Hem de saber quina quantitat exacta d‘aigua baixa quan hi ha una dana, i per a això cal una monitorització», precisa Roig, remarcant la necessitat d’aquest suport tècnic. «Lamentablement des de València ha estat més present el discurs polític que les reflexions tècniques. I estem posant en perill la vida de les persones. Això no pot tornar a passar», insisteix.

Renaturalització del barranc de Sant Jaume

L’alcalde empoma el repte d’haver de deconstruir espais, cases i urbanitzacions que van contruir-se entre els anys 80 i 2000 en passos d’aigua i rieres. «Està clar que quan plou durants molts dies i hiha una sobresaturació de la capacitat d‘absorció del sòl i això genera que quan cau una tromba d‘aigua el sòl no té capacitat d‘absorció i menys si hiha grans superfícies construïdes amb un urbanisme massiu, quan es va urbanitzar en zones de canalització cap al mar. S’ha de deconstruir. Hem de ser valents i fer-ho», valora.

En aquest sentit la Diputació de Tarragona està redactant el projecte de renaturalització del barranc de Sant Jaume, que creua les Cases d’Alcanar en zona urbana, i que precisament va ser un dels punts més crítics durant els aiguats de l’1 de setembre del 2021, quan la força de l’aigua va destrossar habitatges i es va crear un gran esvoranc a la part baixa. «Les Cases d’Alcanar és un municipi turístic i és un sacrifici que hem de fer. Caldrà traure massa de ciment i formigó des del mar fins l’entrada del municipi, també una plaça i un parc infantil que hi ha, perquè la canalització sigue més òptima»

Actuacions al Fondo de Jan

Un altre dels punts més delicats de les Cases d’Alcanar és el Fondo de Jan, al passeig del Marjal. L’Ajuntament des de fa mesos que està demanant a Costes del Ministeri i de la Generalitat una solució definitiva per a aquest espai, on s‘acumula molta aigua. «És un punt molt perillós i una zona inundable on hi conflueixen diverses situacions: baixa el barranc de les Forques però també entra molta aigua del mar si hi ha llevantada. Es genera una bassa sense sortida i cada cop que hi ha una dana hi ha problemes. La barrera urbanística és el passeig. Cal estudiar com evacuar l’aigua cap al mar», explica l’alcalde.

Precisament aquest dijous a la nit l’Ajuntament mantindrà una reunió amb els veïns del Fondo de Jan, on explicarà que actualment no hi ha una proposta tècnica perquè no és competència municipal. «Són estudis molt especialitzats, per això demanem al president aquest suport tècnic. S’ha estat molt de temps enfocant malament el problema», clou.

Temas: