Acció pilot per frenar l’expansió d’una planta invasora al delta de l’Ebre
L’entitat SEO/BirdLife ha elaborat un mapa de la presència de l’herba de la Pampa i actuarà en unes 20 hectàrees on s’ha detectat
Aquest mes de gener arrenca al delta de l’Ebre una acció pilot d’eradicació de l’herba de la Pampa (Cortaderia selloana), espècie exòtica invasora. La durà a terme en un espai de 20 hectàrees l’entitat conservacionista SEO/BirdLife, gràcies al projecte europeu Life Coop Cortaderia. Aquesta planta, també coneguda com gineri, està inclosa al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores pels danys que pot provocar a l’entorn; i suposa ja un maldecap en zones com ara Cantàbria, on és present des de fa anys.
SEO/BirdLife treballa al Delta contra l’amenaça que suposen espècies invasores com l’Ungla de gat (Carpobrotus edulis), el caragol poma (Pomacea maculata) i la tortuga de Florida (Trachemys scripta). Però en els darrers cinc anys l’entitat s’ha centrat en l’herba de la Pampa, «eliminant de manera manual centenars d’exemplars», explica Marc Viñas, coordinador de l’Oficina Tècnica de SEO/BirdLife al delta de l’Ebre.
Amb una gran capacitat invasiva, l’herba de la Pampa provoca impactes que van des de la modificació de l’hàbitat i la pèrdua de les espècies, fins al perjudici econòmic derivat de la seva presència, l’augment de les al·lèrgies i la pèrdua de valor estètic i recreatiu de les àrees envaïdes. «D’aquesta manera, es converteix en una espècie molt perillosa pels espais protegits de la franja costanera, comprometent els seus objectius de conservació», afirmen des de SEO. Tenint en compte que l’expansió que existeix del plomall a l’Atlàntic, s’aconsella reduir al màxim les poblacions de Cortaderia.
Segons l’entitat, el moment és clau al Delta, ja que encara és possible aturar la invasió, que actualment apareix de manera dispersa per tot el territori, amb determinades zones amb abundant densitat de plantes, de gran grandària, que actuen com a focus de dispersió.
A més, el clima i vent característic de la zona pot promoure una dispersió de les llavors de Cortaderia a distàncies més llargues, augmentant la velocitat d’expansió.
La majoria de les zones on s’ha actuat prèviament corresponen a la part limítrof del Delta, en cultius abandonats i als marges del riu Ebre, on afecta la conservació de l’hàbitat de bosc de ribera. «Gràcies a l’esforç de cerca i localització d’exemplars de l’espècie, realitzat pel personal i voluntaris de SEO/BirdLife als darrers anys, ha estat possible elaborar un mapa de la seva actual distribució al conjunt del Delta», explica Viñas.
El projecte Life Coop Cortaderia està liderat per la Societat de Suport a l’Ocupació en medi ambient (SAEMA), amb una durada prevista de cinc anys.