25 anys del llegat de Mayor Zaragoza: més de 3.500 llibres i 210 peces d’art

La Cambra de Comerç de Tortosa renova parcialment la sala i vol museïtzar-la, millorant l’experiència de la visita

La Cambra de Comerç de Tortosa va organitzar fa uns dies un acte commemoratiu pel 25è aniversari de la cessió del Fons cultural Federico Mayor Zaragoza. El mateix Mayor Zaragoza va visitar la sala que porta el nom del seu pare, Federico Mayor Domingo, on va descobrir tot un seguit d’elements commemoratius. La Cambra de Comerç de Tortosa ha renovat parcialment aquesta sala i ara vol museïtzar-la, fer una reordenació dels objectes i millorar l’experiència de la visita donant-li un nou impuls.

Federico Mayor Zaragoza és un referent mundial en la defensa dels Drets Humans. Va ser director general de la Unesco de 1987 a 1999 i des del 2005 presideix a Tortosa els premis que porten el seu nom i que valoren iniciatives per la convivència i per un món millor. L’any 2000, Federico Mayor Zaragoza, en homenatge al seu pare i les seues arrels tortosines, va cedir a la Cambra de Comerç de Tortosa, quan era president Valentí Faura, part de la seua herència cultural i bibliogràfica. Des de l’any 2005, l’Associació Amigues i Amics de la Unesco també ha catalogat i donat a conèixer aquest llegat.

I és que Federico Mayor va fer nombrosos viatges arreu del món gràcies als quals va acabar col·leccionant un important nombre d’objectes. Més de 3.500 llibres d’art, història, ciència o literatura i 210 objectes artístics d’arreu de tot el món conformen el llegat de Federico Mayor Zaragoza que es pot visitar a la Cambra de Comerç de Tortosa, a la Casa Brunet. Desconegut per a molts tortosins, el llegat resulta d’un valor incalculable.

«Volem millorar aquesta sala, reordenar-la amb professionals de la museïtzació i introduir-hi nous elements. Enriquir-la, en definitiva», explica al Diari el director gerent de la Cambra de Tortosa, Francesc Minguell.

Ara ja s’han introduït alguns canvis com una nova placa en agraïment a aquest llegat que compleix 25 anys, una pantalla de televisió on projectar-hi vídeos i un seguit de fotografies emmarcades de Mayor Zaragoza amb personalitats polítiques destacades.

El mateix Federico Mayor va poder visitar l’espai fa pocs dies, en un viatge a Tortosa. «Vull agrair a la Cambra de Comerç aquesta recepció i dir-los de tot cor quant considero que està avui fent una gran aportació al futur de Tortosa i els tortosins», va expressar.

«Des de la Cambra continuarem treballant amb el compromís que, ara fa 25 anys vam adquirir, per tal que aquesta sala sigue un espai per al que sempre ens has ensenyat, contribuir de la transició de la força a la paraula, passar de la mà alçada a l’estesa, i de la guerra a la pau mitjançant la reflexió i el diàleg», li adreçà el president Francesc Faiges.

El llegat

D’entre les peces que es poden veure a la Cambra de Comerç, hi ha regals diplomàtics d’autoritats i objectes personals propis, ja que abans d’esdevenir director de la Unesco, Mayor Zaragoza ja viatjava i visitava molts països i va anar adquirint tota una sèrie de records. D’entre els objectes artístics, un 50% són asiàtics, un 26% africans, un 15% europeus, un 8% americans i un 1% d’Oceania. El llegat conté així mateix un fons de creacions personals, com ara gravats i pintures i els llibres del mateix Zaragoza publicats en diversos idiomes.

D’entre les peces d’Àfrica, per exemple, es poden veure regals de tribus locals com màscares, figuretes i escultures de Burkina Faso, un joc de mancala amb llavors, un barret de Mali, una escultura que representa l’arbre de la vida o l’ocell Kalao de Mali, que vindria a ser com un colom de la pau. També es pot veure un ceptre de la Costa d’Ivori, on van coronar Zaragoza príncep. Pel que fa als objectes de Sudamèrica, destaca per exemple una roda de la humanitat de Brasil, on hi ha representades diverses figures humanes d’homes, tot i que Zaragoza afirmaria que l’únic que feia falta perquè aquesta roda girés era una dona. Dels països asiàtics, hi ha delicades obres d’art com quadres del Japó, ninots Ichimatsu de porcellana i nines que representen els emperadors. També alguns països àrabs li van regalar dagues com les que regalen als seus joves. A les vitrines que exposen aquestes dagues, ben a prop es troba un objecte amb molt de valor: Yasser Arafat li va fer entrega el 1997, durant uns acords de pau entre Israel i Palestina, d’una talla de nacre que representa un Sant Sopar.

Temas: