Transvers, un festival de poesia per escampar lletres i versos
Avui comença a Tarragona la segona edició, que vol donar a conèixer el patrimoni poètic català i la poesia contemporània, fent èmfasi en el talent tarragoní. Un taller de poesia inclusiva donarà el tret de sortida
Amb la ressaca poètica d’haver presentat l’últim projecte al Parc de Mas Rosselló, l’APELLC presenta la segona edició del Festival de poesia de Tarragona, Transvers, per escampar lletres i versos a tots els racons de la ciutat, des de la Part Alta, a la Rambla i al Serrallo, a més de recórrer els carrers de Vallfogona de Riucorb.
Una edició empesa per l’embranzida i la bona acollida que va tenir la primera, amb entrades exhaurides i un aforament molt complet, amb actes de petit format com la intimitat de la poesia requereix, amb la voluntat de donar a conèixer el patrimoni poètic català i tarragoní per tal de gaudir de la poesia contemporània, la d’aquí i la de més enllà de les nostres terres.
Enguany seguirem acostant la poesia als infants, als joves i a les persones amb capacitats diverses per tal de crear un públic sensible al fet poètic. Encetem el programa amb un taller de poesia inclusiva, ‘Essència de les intimitats més fondes’, adreçat a mestres, professors, educadors i monitors de persones amb discapacitat funcional, impartit per Manel Maigí i Txell Gutiérrez. Tal com ells dos diuen, la poesia és el canal que comunica els racons més íntims i amagats del nostre interior amb l’exterior; és la vàlvula d’escapament de les emocions que nien sota la nostra pell, paraules que flueixen per dibuixar sobre el paper, vers rere vers. Amb la col·laboració de la Xarxa Santa Tecla i L’escola La Muntanyeta.
De la bona feina feta als centres d’ensenyament, els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral de l’Institut Antoni de Martí i Franquès ens oferiran l’espectacle que han creat a partir de poemes de Maria Mercè Marçal, Atançaments a Marçal. El podreu veure a la Biblioteca Pública.
El públic infantil i familiar gaudirà de la poesia d’autors catalans consagrats (Joana Raspall, Marc Granell, Martí i Pol, etc.) al Teatret del Serrallo amb l’espectacle De poetes, cançonetes de Toni Xuclà i un elenc d’acompanyants en un divertit viatge. Continuem el compromís de donar la paraula als poetes propers, amb lligams a la ciutat: Mata’m Psicosi, un espectacle, amb dramatúrgia d’Albert Roig, creat a partir de l’obra de la poeta Dolors Miquel en què la imaginació i la realitat, la força i la bellesa es fonen i ens meravellen; i sentirem la poesia del tarragoní Pol Guasch, que sonarà a la seva ciutat després de tombar pel món. I ho farà acompanyat de Mireia Calafell -a qui ens complau de tornar a tenir entre nosaltres- i del músic Adriano Galante.
Caldrà caminar de nou, alçats, sense repòs és el títol de l’espectacle inaugural creat per a l’ocasió. Hi sentirem les parles de gairebé tot el domini lingüístic: de Perpinyà, amb Joan- Lluís Lluís; de Palma, amb Carles Rebassa; de Gandia, amb Teresa Pascual; i de Girona, amb Maria Callís. Sons embolcallats, banyats amb una bona dosi de tarragonisme per part del duet ‘Reset i Diàfan’, que no són altres que Roger Conesa i Conrad Setó.
Transvers oferirà un homenatge molt sentit de qui va acompanyar la gestió cultural durant molts anys a la Casa de les Lletres: Teresa León Amo, que fou alumna de l’Escola de Lletres, capdavantera dels Amics de la Cultura i companya i amiga nostra. Serà recordada amb la presentació del seu poemari La deriva (Arola editors) a càrrec de Gonzalo Hermo, poeta i professor, i amb els poemes dels companys del taller de poesia de l’Escola de Lletres de Tarragona, dirigits per Adrià Targa.
Un any més, gràcies a l’Escola de Lletres i a la Casa de les Lletres hem pogut incorporar l’acte Veus de poeta dedicat a la figura i obra de Jaume Vidal Alcover, escriptor manacorí, poeta i traductor, un intel·lectual integral, que va iniciar els estudis de Filologia Catalana a Tarragona. Ens en parlarà el Dr. Magí Sunyer i recitarà els seus poemes Odile Arqué, que van compartir bones converses amb el mestre.
Rector de Vallfogona
L’Any Rector de Vallfogona tindrà una presència notable a la ciutat. Transvers s’afegeix a l’efemèride amb el vermut poètic Cantant al Rector de Vallfogona a la Pèrgola del Serrallo, poesies musicades plenes de realisme, sarcasme i to burlesc, amanides amb divertides anècdotes de la vida del poeta i interpretades per Pili Cugat i Carlos Lupprian. I amb la ruta literària a Vallfogona de Riucorb clourem els actes d’aquesta segona edició del Festival.
Us animem a participar en el Festival Transvers que us acabem de presentar. Ens agradarà compartir amb tots vosaltres l’emoció que traspua el fet poètic, sentir plegats les veus diverses que modelen la nostra llengua per tal de fer-nos emocionar i omplir-nos el cos i el cor d’alegria i benestar.