La Marató 2023 aconsegueix un marcador final de 8.232.366 € euros

La edició aconsegueix xifres extraordinàries de sensibilització i participació: 224.000 joves van assistir a les 6.226 sessions divulgatives sobre salut sexual i reproductiva

El 17 de desembre del 2023, La Marató es va emetre durant més de 17 hores en directe per TV3, CatRàdio i les plataformes digitals de 3Cat, com a punt culminant d’una intensa campanya de sensibilització i difusió duta a terme durant tot l’any amb el suport de 3 milions de persones, per posar llum sobre la salut sexual i reproductiva. En acabar l’emissió, cap a les 2 de la matinada, el marcador se situava en 5.705.395 euros, una xifra que s’ha anat incrementat amb els donatius fets fins al 31 de març i que ha arribat al total definitiu de 8.232.366 euros.

A aquesta recaptació final se sumen unes xifres extraordinàries pel que fa a la campanya de sensibilització adreçada principalment al jovent, com un dels àmbits més implicats i afectats pels problemes de salut sexual i reproductiva. 224.000 joves d’arreu de Catalunya van assistir a les 6.226 sessions divulgatives que es van fer en el marc d’una campanya que tenia com a objectiu promoure la informació, la prevenció i l’educació afectiva i sexual i donar visibilitat a problemes encara molt silenciats i tabús.

També les xifres de participació ciutadana han estat exitoses, amb un total de 3.326 activitats festives i solidàries que centenars d’entitats i col·lectius d’arreu del territori van organitzar de manera espontània en 718 municipis, el que suposa el 76% del total de poblacions catalanes, i amb la participació d’1 milió de persones.

La salut sexual i reproductiva engloba les malalties i complicacions relacionades amb el sistema reproductor femení i masculí, com ara l’endometriosi, les disfuncions del sòl pelvià, els problemes associats a la menstruació i a l’etapa de la menopausa, les incontinències urinària i fecal, les disfuncions sexuals i els càncers, entre altres. Són el conjunt de patologies que afecta més la població, en tots els aspectes i al llarg de tota la vida. A Catalunya s’estima que hi ha 3 milions de persones afectades i 211.000 casos nous cada any, sobretot dones i joves.

Amb aquest nou marcador, La Marató de 3Cat supera els 247 milions d’euros recaptats en 32 edicions, que han permès sensibilitzar la societat sobre nombroses malalties greus i cròniques i impulsar 1.022 projectes de recerca, en els quals hi han intervingut prop de 10.000 investigadores i investigadors. Aquestes fites converteixen la Fundació La Marató de 3Cat en una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya i en una potent plataforma de sensibilització i divulgació social de les malalties tractades.

181 equips de recerca s’han presentat en la convocatòria en salut sexual i reproductiva i opten al finançament de la Fundació

El mes de febrer, la Fundació La Marató de 3Cat va obrir la convocatòria de projectes de recerca en salut sexual i reproductiva per distribuir els fons aconseguits en l’edició 2023.

Hi van participar 181 equips de recerca amb 106 projectes de recerca científica enfocats a avançar en la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels problemes de salut sexual i reproductiva, que tenen una profunda afectació al llarg de tota la vida de les persones.

Els treballs que opten al finançament de la Fundació estan sent avaluats en un procés de revisió internacional de contrastat rigor i transparència, coordinat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), del Departament de Salut. Aquesta avaluació permetrà determinar com es distribueixen els fons recaptats a La Marató 2023, segons l’excel·lència dels projectes presentats. La resolució de la convocatòria es farà pública durant l’últim trimestre del 2024.

Les malalties respiratòries, a La Marató 2024

Un cop tancat el marcador de La Marató 2023, ja es poden fer donatius per a l’edició 2024, que es dedicarà a les malalties respiratòries, amb una àmplia afectació entre la població i un gran impacte sobre la qualitat i l’esperança de vida. Només a Catalunya afecten dos milions de persones, són la tercera causa de mort -amb 10.000 defuncions el 2022: 27 al dia, una cada hora – i el segon motiu d’ingrés hospitalari.

Les malalties respiratòries són les que afecten els pulmons, les vies aèries i el conjunt d’òrgans i teixits necessaris per a la respiració. Segons la comunitat científica, la pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i el tabac estan entre les principals causes que les provoquen, però també n’hi ha de causa infecciosa, immunitària i amb component genètic. Poden afectar tothom, i es donen en totes les edats de la vida, amb una alta incidència en la infància i en les persones grans.

Temas: