El Festival Tarragona Sona Flamenc aposta per una visió femenina del gènere
250 artistes participaran a les 28 activitats que es duran a terme a 21 espais de la ciutat i que compten amb la implicació d’una vintena d’agents culturals del territori
Del 4 al 19 de març, la ciutat vibrarà amb la cinquena edició del festival Tarragona Sona Flamenc. Una edició enfocada en arribar a un públic transversal amb diversitat de consum cultural i a diferents espais culturals, escènics i urbans de Tarragona.
Segons ha explicat la consellera de Cultura de l’Ajuntament aquest matí en roda de premsa, “el festival aposta per apropar una visió àmplia i contemporània del flamenc, posar en valor els artistes i agents del territori i el gran nivell que aquests representen així com reconèixer les noves aportacions que es fan des de Catalunya al món del flamenc”.
Solé ha destacat el treball conjunt de la mà del teixit associatiu del flamenc de la ciutat així com amb els espais culturals del territori. “Es tracta d’un festival esperat i necessari al calendari cultural tarragoní. Un festival que mou la ciutat amb una programació plural i participativa a la qual molts agents i equipaments culturals s’hi volen sumar”.
D’aquesta manera, durant els 16 dies de Tarragona Sona Flamenc, fins a 250 artistes participaran de les 28 activitats programades a 21 espais de la ciutat amb la implicació d’una vintena d’agents culturals de Tarragona.
Els caps de cartell
Tal com ha explicat el director atístic del festival, Kike Colmenar, els caps de cartell reflecteixen l’aposta per la visió contemporània del flamenc en aquesta cinquena edició. “Es tracta de tres artistes que representen el present i el futur del flamenc i que obren nous camins del cante, del toque i del ball”, ha dit Colmenar. Són els nous treballs de Niño de Elche, Chicuelo i l’estrena del nou espectacle del jove bailaor tarragoní Yoel Vargas.
El talent tarragoní en el camp del flamenc serà molt present també en aquesta edició. Destaquen al programa l’estrena mundial de l’artista Yoel Vargas, present avui també a la roda de premsa, així com les actuacions de Meritxell Puvill, Jesús Blanco, Adelaida Guerrero, Teresa Sánchez, África Aguilar, David Cano i Vicky Latorre, entre d’altres. Cal destacar l’estrena de Siroco amb la gran bailaora Clàudia Guerrero, Nico Villalón, Sonia Cantillo o Cristina López i totes les alumnes que ballaran al Tarragona Balla Flamenc demostrant el bon estat de salut i el nivell artístic i del flamenc de la nostra ciutat.
Una altre dels fonaments d’aquest Tarragona Sona Flamenc és la perspectiva de gènere i la mirada en clau femenina de les propostes. La Casa Sin Bernarda, Karen Lugo, la conferència sobre feminisme i flamenc de Maria Jesús Castro, entre d’altres, són clars exponents de l’empoderament i el valor de les propostes de les dones actuals al gènere flamenc i a l’art. Per la seva banda, Flamenco Queer o la proposta contemporàniament transgressora de l’Álvaro Sola exemplifiquen com el flamenc és un espai obert a l’expressió artística, lliure i de visió àmplia i integradora.
Àmplia oferta formativa i participativa
Enguany, s’amplia l’oferta formativa respecte anteriors edicions oferint fins a cinc tallers, quatre activitats divulgatives i vuit classes obertes de la mà de les escoles de la ciutat. El “Taller de palmes” i també un “Taller de flamenc en família” són algunes de les novetats d’aquest 2023.
Tampoc hi faltaran propostes participatives com ara el “Vermut flamenc al carrer” o “Tarragona Balla Flamenc” amb la participació al Teatre Tarragona de les entitats culturals de la ciutat.
El festival clourà diumenge 19 de març amb el recital Tablao flamenc: No hi ha secrets. Per primer cop a La Herrería, es veurà una actuació de talent local que recordarà els antics recitals que es feien als anys cinquanta des de l’equilibri entre el cante, toque i ball.
El cartell d’enguany és obra de l’artista Marc Volpini i està basat en un dels objectes més característics del flamenc: el vano, i en els tres colors per excel·lència d’aquest art, el blanc, el negre i el vermell.