Vuit centres participen a la Trobada d’Escacs a l’Escola

L’activitat reuneix, al Pla de Santa Maria, 135 escolars de l’Alt Camp i la Conca de Barberà

Enguany ha estat el de la represa de la trobada d’Escacs a l’Escola, en la seva tercera edició, oberta als centres escolars de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Cal ressaltar que entre les dues primeres edicions i l’actual hi ha hagut l’aturada obligada per causa de la pandèmia de la Covid-19.

L’activitat, en aquesta ocasió, ha tingut el Pla de Santa Maria com a localitat amfitriona i dijous passat l’antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria, instal·lacions cedides per l’Ajuntament, va ser l’escenari de la trobada, on es van donar cita 135 alumnes, acompanyats dels seus mestres, de 8 escoles de les dues comarques esmentades. Les escoles participants van ser: Sant Ramon del Pla de Santa Maria (amfitriona); Martí Poch, de l’Espluga de Francolí; Rocabruna de Picamoixons; Bernardí Tolrà, de Vila-rodona, Antoni Tous, de Pira; escoles Vedruna de l’Espluga de Francolí i de Santa Coloma de Queralt i Escola de Cabra del Camp.

Aquest projecte del Departament d’Educació de la Generalitat té el suport de la Federació Catalana d’Escacs. Josep Silvestre, representant municipal del Pla de Santa Maria va ser l’encarregat de donar la benvinguda al l’alumnat dels diferents pobles. Durant la jornada, els nens i nenes van anar passant per quatre espais diferents on es feien diverses activitats, cadascun marcat per un color: vermell, groc, verd o blau.

En un espai, l’alumnat jugava al joc del 21 on havien de aconseguir 21 punts exactes partint del valor de les peces. En el segon àmbit jugaven una partida d’escacs, però qui tenien davant era un nen o una nena d’una altra escola. En la tercera àrea hi havia tallers diversos on es podien trobar jocs i manualitats al voltant dels escacs. I en el quart espai els participants van poder gaudir d’ una trobada amb Pere Josep Navarro, escaquista montblanquí que pateix una greu discapacitat visual, el qual els va explicar com els escacs el poden jugar persones invidents i com són les adaptacions que ell té.

Després de les activitats relacionades amb els escacs, els escolars van conèixer el recinte de la Fàbrica del Pla, amb la bassa, el parc i el centre d’interpretació tèxtil, a més de seguir un itinerari assenyalat amb cartolines que va afavorir l’intercanvi entre les escoles i facilitar la coneixença entre el alumnes.

La cap d’estudis de l’Escola Sant Ramon del Pla de Santa Maria, Ana Rodón, comenta que «l’activitat s’ha reactivat amb moltes ganes, per part de tots». Les escoles van rebre un diploma de participació i l’obsequi d’un parell de jocs d’escacs.

Temas: