Quin preu té la sang?
Aquesta és la pregunta amb què l’alumnat de 5è de l’escola Pax va iniciar un projecte on han descobert la importància de les donacions i el poder de la solidaritat per salvar vides
L’escola Pax ha iniciat aquest curs el programa FAIG, un programa experimental de suport a la innovació del Departament d’Educació promogut per la Direcció General d’Innovació, Digitalització i Currículum.
L’escola de Tarragona és un dels 150 centres que Catalunya rep acompanyament, formació pedagògica, capacitació tecnològica i dotació d’equipaments per impulsar el projecte.
L’objectiu d’aquesta proposta és triple: el treball de projectes a través de metodologies actives que plantegin a l’alumnat un aprenentatge amb sentit, que l’aprenentatge doni resposta a un repte social i la cultura “maker” amb l’ús de maquinària digital com talladora làser i impresores 3D, explica la directora Eva Masvidal.
Amb aquestes regles de joc, l’alumnat de cinquè de primària estan acabant un projecte on la solidaritat, els experiments i el coneixement compleixen amb els requisits d’aquesta metodologia.
Així, explica la professora Celia Laza, els alumnes de cinquè se’ls va plantejar “Quin preu tenia la sang? Una pregunta oberta, que mereixia una reflexió inicial i de força investigació en l’àmbit dels coneixements, social i ètic.
«Els projectes han de tenir aquesta incertesa inicial per poder experimentar i adquirir coneixement. I un cop acabades les fases i les línies d’investigació, poder respondre la mateixa pregunta amb arguments apresos en aquest camí», explica
Hi han hagut dues línies d’investigació importants. D’una banda, l’organització d’una Campanya solidària de donació de sang en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits, que va aconseguir 85 donacions. De l’altra, l’estudi, a través del mètode científic, sobre els grups sanguinis de l’alumnat coagulant la seva sang anticossos, amb l’ajut de la Lourdes Bausells, infermera i mare de l’escola.
Després de coneixer aquest líquid vital per la sang, l’alumnat va participar a la FiraFAIG on van portar un braç elaborat pels infants perquè tothom pugui conèixer com és el procés de donar sang (als nens no se’ls permet entrar a la donació) i van participar en un certamen de Petits Talents, al CaixaForum, on van fer difusió de com conèixer el teu grup sanguini.
“L’escola és troba immersa en una evolució en l’aprenentatge. Tot i que un dels pilars de l’escola és el procés d’aprendre a llegir, a escriure i a desenvolupar el raonament matemàtic, creiem que aquest projecte dels alumnes de cinquè és un exemple del que busquem al Pax pel que fa al treball per projectes», assegura la directora, Eva Masvidal.