Més amistats i menys ‘likes’. 4 claus per a un millor ús dels mòbils

Tot just coincidint amb el debat en el Departament d’Educació al voltant de la utilització dels mòbils als centres educatius comparteixo 4 claus per a un millor ús dels mòbils que tenen el seu ‘perquè’ en la millora de les relacions en un món online. Com a molts ‘boomers’ encara no he arribat a acostumar-me a les notes de veu com sistema d’anotació d’idees, ni a tenir reunions online, no he aconseguit fer meu Instagram o TikTok... i –de fet– no sé ben bé si arribaré a acostumar-me.

Ferran Ramón-Cortés –expert en comunicació– tracta de donar resposta a la comunicació virtual en les seves darreres publicacions. Més amistats i menys likes i A 1.778 km de distància ofereixen una reflexió calmada –basada en investigacions rigoroses– al voltant de la comunicació online i de les relacions avui en dia.

La Universitat de Harvard en l’estudi de salut pública transversal amb més profunditat realitzat sobre la felicitat, amb 75 anys de durada, conclou que sols hi ha un factor que expliqui per què unes persones són més felices que altres: la qualitat de les seves relacions. Com va ser –on va ser– el teu darrer sopar amb ‘amics’? Ferran suggereix ordenar les nostres relacions en tres nivells: aquelles amb les que soparíem a la cuina de casa, aquelles amb les que ho faríem al menjador i aquelles amb les que soparíem a un restaurant. Dedicar temps i temps amb sentit, veure’ns, fer coses junts, crear espais de relació, sorpreses, detalls, missatges, riure junts, compartir...

Més amistats i menys likes és una proposta per cuidar més la qualitat i enfront de la quantitat de les nostres relacions, per ordenar-les. Aquesta és la primera condició per evitar «estar segrestats pels contactes». Estem connectats i relacionats amb més persones que mai però a vegades aquestes relacions roben temps a les realment importants: contactes inútils, e-mails i missatges, subscripcions a newsletters que no ens aporten res. Menys és més; menys coses a casa, menys tasques a fer, menys preocupacions... majors dosis de simplicitat. Cuidar allò realment important, cultivar les relacions realment valuoses. Una situació en què tots ens hem trobat; com sortir d’un grup de WhatsApp en el que no volem estar? Ferran respon: amb un bon comiat i un parell de trucades a alguna de les persones del grup per explicar de forma més completa.

La comunicació i les relacions online necessiten una relació personal de base. La comunicació virtual ens ajuda però no substitueix la presencial. Com a persones estem dissenyats per a la trobada cara a cara, per a una visió –una component– emocional de les relacions. 4 claus per a un ús dels mòbils reorientat envers les persones podrien ser:

1. Mira –consulta– el teu mòbil quan tu vulguis... no cada vegada que ‘ell’ t’ho indiqui. Desactiva les notificacions sonores i vibracions.

2. Primer sempre les persones. Deixa el mòbil a banda quan estiguis dinant o sopant amb la família, en estar amb un amic o amiga o durant una reunió.

3. Consulta cada setmana el temps dedicat al mòbil i en quines aplicacions es distribueix (hi ha diferents apps i eines gratuïtes que t’ofereixen aquesta informació). Inicia una dieta detox; prova d’estar sense mòbil 2 o 3 hores seguides –sense tenir-lo físicament a la mà, a la butxaca o a la bossa.

4. Marca el teu ritme. No cal que contestis sempre, tots els missatges de forma immediata, a tothom. Don’t worry, be happy.

Temas: