La URV inaugura a Terres de l’Ebre un centre de formació amb tècniques de simulació
Pioner al territori, neix de la Càtedra d’Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l’Ebre de la URV i també utilitza tecnologia immersiva
El Centre d’Innovació i Simulació Territorial (CISTE), creat per la Càtedra d’Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l’Ebre de la URV, s’ha inaugurat aquest dimarts al Campus de les Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Es tracta d’un centre de formació permanent de la Fundació URV (FURV) que pretén donar resposta a les necessitats dels professionals i estudiants del sector sanitari públic i privat i també les de professionals d’altres disciplines a través de metodologies innovadores com la simulació.
Les instal·lacions del CISTE estan situades a la tercera planta del Campus Terres de l’Ebre i compten amb una superfície superior de 200 metres quadrats. El centre disposa de maniquins d’alta fidelitat i hiperrealistes, tant amb perfil adult, ginecològic, obstètric i pediàtric, geriàtric, i material i dispositius d’ús clínic.
També integra tecnologia immersiva, una paret virtual i models d’impressió 3D, que permet fer l’experiència formativa més vivencial o eines de realitat virtual i augmentada per treballar en un metavers a mida segons necessitats i competències de l’àmbit professional. El CISTE és una agrupació de formació estratègica (AFE)que té com a objectius la innovació, la recerca, la formació i la transferència de coneixements a partir de la simulació i la tecnologia; activitats que es poden aplicar a diferents àmbits ja que el centre ofereix espais equipats tecnològicament i coneixement metodològic en simulació.
En primer lloc, en l’àmbit de la salut per a la millora de la seguretat del pacient i l’eficiència del rendiment dels equips clínics; en segon lloc, a l’empresa, en termes d’habilitats relacionals i directives; en tercer lloc, a l’educació, en la investigació sobre el procés de presa de decisions o la promoció de tècniques creatives en l’aprenentatge; en quart lloc, en la seguretat, al poder treballar competències professionals en situacions de risc vital per part dels cossos de seguretat, i finalment, a l’esport, permetent posar en pràctica els valors esportius en situacions de competició, el lideratge d’equips i la resolució de conflictes.
Durant la inauguració, Silvia Reverté, directora de la Càtedra d’Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l’Ebre, ha explicat que «el CISTE vol ser un punt de referència, un espai que millori la qualificació professional en l’àmbit de la salut —en diferents especialitats: mèdiques, d’infermeria, i altres graus universitaris— i també de professionals d’altres sectors. Un centre que agrupa les diferents entitats sanitàries públiques i privades per identificar necessitats formatives comunes i que promou la seva participació en la programació».