Jornada partida o contínua: el gran dilema del sistema escolar català
El debat sobre l’horari escolar és més viu que mai, tot esperant el resultat de l’avaluació de la jornada intensiva encarregat per Educació per decidir si la manté a l’ESO i a 25 centres de Primària
Els horaris escolars fa molt de temps que generen controvèrsia i debat, amb defensors i detractors tant de la jornada partida com de la continua. Aquesta última es va implantar de forma progressiva a l’educació pública el 2012. Primer va ser a Secundària, en plena onada de retallades a càrrec del Govern de CiU. Paral·lelament es va iniciar un pla pilot a set centres de Primària, que a partir del 2015 es va ampliar als 25 actuals que hi ha a tot Catalunya.
Des de la seva arribada al govern català, Esquerra no ha amagat el rebuig a la jornada compactada (de 9 a 14 hores). Addueix diferents motius que, segons els republicans, passarien per una accentuació de les desigualtats educatives o una afectació sobre l’atenció, la fatiga, el descans i l’alimentació, sobretot de l’alumnat amb edats més baixes, insistint que no respectar el descans de 12 a 14 hores suposa una reculada en termes de salut i benestar físic, així com de desgast psicològic i de rendiment.
Educació, amb Anna Simó al capdavant, té a les mans una patata calenta amb la més que probable abolició de la jornada intensiva. Sap que si ho fa obrirà una nova guerra amb els sindicats de professors –que sempre s’han mostrat partidaris de la jornada continua- i de part de les famílies. De moment, Educació ja ha fet els primers passos per reduir-la, obligant aquest curs als instituts-escola de tot Catalunya a habilitar, com a mínim, tres tardes a la setmana.
Alguns d’aquests centres, com és el cas de l’Institut-Escola Pi del Burgar de Reus, ja han mostrat públicament el seu rebuig a la jornada partida de l’ESO. Aquest centre tenia instaurada la jornada compacta des de fa 11 cursos, però el passat setembre van haver d’incorporar al seu horari habitual (de 8.30 a 15 hores), tres tardes. La comunitat educativa d’aquest centre, així com els alumnes i les seves famílies, van protestar a principi de curs contra aquesta imposició d’Educació.
Eduard Muntané, director del centre, explica al Diari que «ha estat una decisió capritxosa per part d’Educació que no porta a res. Les famílies ja s’havien organitzat i el fet d’haver de portar als seus fills tres tardes els ha trastocat els plans. De fet, dels 250 alumnes que tenim a l’ESO 50 han deixat de venir per les tardes. A més, hem notat un agument de la conflictivitat a les hores de tarda i en el temps que sobra de l’hora del menjador», explica.
Agustí Candel, delegat d’Ensenyament del sindicat UGT a Tarragona, afirma que «des de la UGT defensem per a Primària una jornada continuada flexible, amb algunes particularitats. Demanem que l’horari lectiu sigui de 9 a 14 hores i després, de 16 a 16.30 hores, s’ofereixi menjador i extraescolars, igual que es fa a la majoria de països d’Europa ia la resta de comunitats autònomes».
Candel té clar que «la jornada continua flexible a Primària milloraria la qualitat de vida i la salut de les famílies. El rendiment intel·lectual és més gran al matí, quan els alumnes estan més activats. Quan parlem de flexible, ens referim que ajudaria les famílies a poder organitzar-se. A més, a la jornada intensiva els horaris no tenen interrupcions i són hores de màxim rendiment. També facilita als alumnes més hàbits de treball o estudi. El delegat d’UGT, a més de negar que «els professors vulguem la intensiva per fer menys hores», recorda que «l’informe que ha encarregat Educació és una excusa perquè sabem que aquest Govern no té intenció d’implantar la jornada continuada a Primària i vol treure-la a l’ESO».
Des de CCOO, el seu delegat a Tarragona, Paco Carbonell, explica que «sempre que es compleixin tres condicionants estarem d’acord amb la jornada contínua. Primer que es faci el que es faci, que parteixi del consens de tota la comunitat educativa. I no com ara, que és Educació qui diu què es fa i què no es fa. En segon lloc, hi ha d’haver igualtat d’oportunitats a les propostes. Per exemple, si una escola de Primària fa jornada continuada ha de garantir que a la tarda els seus alumnes puguin fer extraescolars al centre. Perquè, si no, en sortirien beneficiades les famílies que es poden pagar extraescolars fora de l’escola. Per acabar, cal intentar que en una mateixa zona educativa les escoles tinguin els horaris similars, perquè no hi hagi greuges entre una escola i una altra».
El sindicat Ustec també és clarament partidari de la jornada intensiva als col·legis i instituts catalans. El seu delegat a Tarragona, Enric Armengol, comenta que «estem a favor per diferents raons. Primer, afavoreix el rendiment acadèmic de l’alumne ja que les hores de tarda son de molt poca eficiència didàctica. Després, quan es va implantar la jornada continua a l’ESO al 2012 es va reduir molt la conflictivitat i l’absentisme escolar, que es produien especialmente per les tardes. I, per últim, la jornada intensiva ajuda a les famílies a tenir més marge per organitzarse les seves extraescolars».
I les famílies què opinen?
Intentant aglutinar una opinió consensuada, sobre jornada intensiva o jornada partida, a través de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFACC), la seva presidenta, Belén Tascón, assegura que «des d’AFFAC no estem a favor ni de la jornada intensiva ni de la partida, sinó d’aquella que compleixi les necessitats de l’alumnat, que en el cas de l’ESO seria entrar una hora més tard al matí (a les 9 h) i poder parar per menjar. Per això demanem introduir canvis als horaris, més que intensiva o partida. No estem d’acord amb una intensiva perquè no garanteix les necessitats dels alumnes, però la partida –tal com està plantejada- tampoc no la volem perquè el temps del migdia és molt llarg. Per això demanem explorar un espai on es puguin atendre les necessitats de cada nivell educatiu».
Per la seva part, fonts de l’Associació Educació i Llibertat, creada l’any 2016, defensen que «les famílies i les escoles puguin decidir el tipus de jornada que volen pels seus fills i alumnes», tot i que ells són partidaris de la continua perquè «les hores lectives són les mateixes, però organitzades de forma diferent. Amb la partida has de fer, sí o sí, quatre viatges al dia a l’escola, mentre que amb la intensiva tens l’opció de recollir el teu fill a les 14 h., a les 15 h. si es queda al menjador, o a les 16.30 si es queda a fer alguna extraescolar». Tot i ser conscients de que Educació no és partidari de la jornada continua, aquesta associació explica que «seguirem lluitant per aconseguir que les famílies i els centres puguin decidir què fer».