Espanya és el segon país de la UE amb més abandonament escolar prematur

Aquesta taxa es duplica si parlem de joves estudiants de famílies amb baixos ingressos o de famílies d’origen immigrant

Espanya encapçala el rànquing de països amb taxa d’abandonament escolar prematur més altes d’Europa, ocupant el segon lloc per darrere de Romania, segons indica l’Enquesta de Població Activa (EPA) relativa a l’últim curs escolar.

En l’actualitat la taxa d’abandonament educatiu prematur se situa en un 13,90%. Lluny de reduir-se, aquesta xifra ha crescut durant l’últim curs escolar del 13,3% al 13,90%, allunyant-se de l’objectiu del 9% establert per la Unió Europea per a 2030. I callò que és més preocupant: aquesta taxa es duplica si parlem de joves de famílies amb baixos ingressos o de famílies d’origen immigrant.

Aquestes dades alerten que existeix una problemàtica i que tant institucions educatives públiques com privades, el teixit empresarial i la societat han de posar tots els seus esforços en què les noves generacions tinguin accés a l’estudi, però també, paral·lelament, a una guia o orientació personal i laboral que els permeti trobar el seu camí.

Per a 2025 ja s’estima que Espanya necessitarà un 50% de la població activa amb estudis intermedis. Actualment, només el 23% se situa en aquesta franja, i el 30% compta amb educació primària o secundària. Aquesta estructura evidencia que el repartiment de professionals en les diferents modalitats (Infantil-ESO, Batxillerat-FP i Grau universitari) no s’acobla amb les necessitats del mercat laboral i professional. D’acord amb l’OCDE, hi ha 3 aspectes clau que tenen una influència decisiva en el fet que un adolescent vulgui continuar estudiant i formant-se: que rebi eines per a autoconèixer-se amb ajuda d’un adult; que pugui explorar la realitat del mercat laboral amb visites a empreses, xerrades de professionals o coaching laboral, així com que pugui experimentar professions a través de les pràctiques. Segons el mateix estudi de l’OCDE, només un 20% de joves d’entre 14-16 anys realitzen aquestes 3 activitats, i a Espanya no arriba al 10%.

Referents

«Són moltes les circumstàncies i factors socioeconòmics i familiars que porten a molts joves a pensar que continuar estudiant més enllà de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), no és per a ells», comenta Nacho Sequeira, director general de Fundació Exit. «No obstant això, voldríem destacar la importància dels referents. Per desgràcia, hi ha molts joves que no tenen en el seu entorn familiar o social més pròxim persones adultes que puguin orientar-los i motivar-los perquè continuïn els seus estudis. Per això decidim impulsar projectes de coaching social en els quals voluntaris d’empresa passen a ser referents d’aquests joves».