Els enginyers industrials s’aproparan a les escoles per captar futurs estudiants
L’Associació d’Enginyers Industrials edita un conte, que repartirà a 2.500 centres de Catalunya, on explica als infants aquesta professió
Segons l’Observatorio de la Ingniería, el Estat espanyol necessitarà més de 200.000 enginyers i enginyeres en 10 anys per cobrir totes les necessitats de l’ecosistema empresarial i tecnològic. Conscient d’aquest dèficit d’aquests professionals, l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya ha posat en marxa una original iniciativa adreçada als escolars: l’edició del conte il·lustrat Lamàgia de l’enginyeria.
L’objectiu d’aquest conte és explicar als nenes i nenes de Catalunya, de manera planera i amb un llengutatge adequat a la seva edad, què són i què fan els enginyers i les enginyeres per a la nostra societat, i animar-los a encaminar-se cap als estudis STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) i cap a una professió màgica com és l’enginyeria. Per arribar a tots aquests infants, el conte s’enviarà a 2.500 escoles i a 500 biblioteques de Catalunya, amb propostes didàctiques per treballar-lo a l’aula.
El conte té com a protagonistes a en Roc i la Clara, dos germans molt curiosos i inquiets que volen saber a què es dediquen els seus nos veïns, la Laura i en Martí. A través de les seves vivències personals del dia a dia aconseguiran saber quina és aquesta professió tan màgica. La història es combina amb explicacions breus destacades de temes com la mobilitat sostenible, l’energia, la tecnologia mòbil, o l’abastament d’aigua, entre d’altres. També es complementa amb referents reals d’enginyers i enginyeres, per aportar una visió actual de les diferents posicions que poden ocupar.
Desconeixement
Elisenda Rosanas, autora del conte, explica al Diari que «la idea ha estat fer un conte on els nens i nenes puguin aprendre i conèixer, moltes vegades perquè no ho saben, què és ser enginyer i què fa un enginyer en la societat. Si vas a una classe de cicle mitjà i preguntes què fa un metge o un bomber ho saben perfectament. Però si preguntes què fa un enginyer o enginyera, segurament, no ho sabran. Perquè? Perquè existeix desconeixement quedarrere de la nostra vida cotidiana hi ha tota aquesta enginyeria i tecnologia. I això és el que hem volgut reflectir en el conte».
L’Elisenda Rosanas afegeix que aquest conte -que està dirigit als alumnes de cicle mitjà de Primària, de vuit i nou anys- pretén «fugir dels estereotips dels enginyers i reflectir que els enginyers no són uns frikis, com els que surten en moltes sèries o pel·lícules, sinó que són persones normals i corrents. Esperem ajudar a descobrir una professió nova als nens». L’edició d’aquest conte ha coincidit amb el 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya (1863-2023).