Els alumnes rics tenen més possibilitats d’aprobar matemàtiques que els pobres
La formació dels pares també condiciona les possibiltats d’èxit educatiu dels alumnes
La renda familiar, l’origen, la formació educativa dels pares, el sexe o l’equipament cultural disponible a cada llar condicionen encara a Espanya, i molt, les possibilitats que un estudiant té d’aconseguir l’èxit acadèmic, que en moltes ocasions és el factor clau que marcarà el seu posterior major o menor progrés econòmic i social a la vida.
L’escola espanyola, com passa a altres països, no sempre compleix el seu objectiu de ser un ascensor social per compensar els dèficits d’origen dels més vulnerables. Un estudi publicat per les fundacions Cotec i Iseak, de fet, quantifica el grau d’incompliment d’aquest objectiu al sistema educatiu espanyol i identifica els factors que dificulten més l’èxit acadèmic i que generen desigualtat d’oportunitats. Ho aconsegueixen a través de l’anàlisi de la cruïlla dels resultats de l’examen de Matemàtiques de la prova PISA de 2018 -que revisa el grau de coneixements dels alumnes de 15 anys a 35 països de l’OCDE- amb la realitat i els condicionants de cada estudiant .
La meitat supera el nivell
Les dades indiquen que, de mitjana, el 51% dels escolars espanyols supera el nivell bàsic de la prova de Matemàtiques, però aquesta generalitat amaga dues realitats molt rellevants. Entre els més rics, el grau d’èxit és del 73% i entre els més pobres es queda en 31,6%, més de 40 punts de diferència marcats pels ingressos de les llars.
A la zona intermèdia El fet que gairebé un terç dels alumnes més pobres trenquin el seu desavantatge inicial col·loca Espanya a la zona intermèdia dels països que més faciliten la mobilitat social amb l’educació (21 de 35), molt lluny de Singapur, Corea o Canadà, però a prop d’Itàlia, Portugal o França.
A Espanya, les autonomies amb més èxit dels alumnes pobres són Galícia i Castella i Lleó, deu punts per sobre de la mitjana, i les que menys, Canàries i Madrid.
Si el que es compara és la distància entre lèxit en Matemàtiques dels més rics i els més pobres lassumpte canvia. Espanya cau per sota de la mitjana de l’OCDE, però tot i així millora Alemanya o França. Entre les comunitats amb més desigualtat per renda repeteixen Madrid i les Canàries i s’hi afegeixen Múrcia, Astúries o el País Basc.