A Espanya s’estudien més hores que a Europa
El nombre d’hores obligatòries de classe a primària i els tres primers cursos de secundària és superior a Espanya que a la mitjana de la UE
L’alumnat espanyol estudia més llengua i literatura i menys matemàtiques que l’europeu i el de l’OCDE entre 1r i 3r de l’ESO, i té una càrrega lectiva molt més gran en aquesta etapa: 1.057 hores, un 21% més que a la UE i un 15% més que a l’Organització per al Desenvolupament i la Cooperació Econòmics.
El nombre total d’hores obligatòries de classe a primària i els tres primers cursos de secundària és superior a Espanya a la mitjana de la Unió Europea, segons el darrer informe de l’OCDE sobre l’estat de l’educació publicat aquesta setmana.
La quantitat d’hores que s’imparteixen a l’alumnat espanyol de primària és molt similar a la dels països membres, però en els tres primers cursos de l’ESO superem en més de 140 hores la mitjana d’aquesta organització, que reuneix les nacions més riques del món.
De mitjana a l’OCDE, el temps d’instrucció a primària és de 805 hores, és a dir, 111 hores menys que a la primera etapa de secundària -equivalents als tres primers cursos de l’ESO-, ia la UE la proporció és de 738 i 876 hores, respectivament.
A Espanya, el nombre d’hores d’instrucció anuals que es dediquen a primària a Espanya (792) és superior al de la UE a 55 hores i inferior a 12 hores a la de l’OCDE.
Tot i això, per a la primera etapa de secundària se superen sensiblement els valors internacionals, ja que els espanyols reben 1.057 hores anuals. Aquesta xifra suposa 181 hores més que la dels europeus i 141 hores més que la mitjana de l’OCDE, un 21,5% i 15,4%, respectivament.
Segon idioma
A educació primària, el percentatge de temps d’instrucció que es dedica a Espanya a les àrees de matemàtiques i de segon idioma és superior al de la mitjana de l’OCDE i la UE, sobretot en segon idioma.
A l’àrea de ciències naturals s’igualen aquests percentatges i, finalment, en llengua i literatura -que a Espanya inclou també el temps dedicat a les llengües cooficials- es té assignada una proporció menor.
Per a llengua i literatura, Portugal (19%) i Xile i Irlanda (20%) són els països que dediquen menys percentatge de temps total d’instrucció obligatòria. Al pol oposat, se situa França, on s’arriba al 38%.
L’àrea de matemàtiques també presenta una variabilitat alta, des del 14% de Grècia fins al 21% d’Alemanya i de França.
Alhora, l’estudi d’un segon idioma és important especialment a Irlanda (14 %) ia Espanya (11 %). Tot i això, cal assenyalar que, en el cas d’Irlanda, aquest percentatge inclou l’ensenyament d’altres llengües nacionals.