Sant Bartomeu, amb el goig del pa beneït

Més de 40 parelles de totes les edats participen del seguici, encapçalat pels Majorals i la processó de Sant Bartomeu, acte central i tradicional de la festa major de Roda de Berà

Que Roda de Berà guarda gelosament uns valors tradicionals i identitaris s’evidencia, cada any més, en arribar la diada de Sant Bartomeu, festivitat del patró de la vila. Ahir, i com sempre, el rostre dels rodencs traspuava aquest sentiment de pertinença a un poble que sap fer festa, tant en l’aspecte lúdic com en les celebracions més nostrades.

A dos quarts d’onze del matí els Majorals, Manel Romaní i la seva esposa, Jaci Molins,els pregoners de la festa de l’any passat, convidaven la corporació municipal, encapçalada per l’alcalde Pere Virgili, a participar en el seguici del Pa Beneït, des de la Casa de la Vila, fins a l’església parroquial. La comitiva, d’allò més lluïda, estigué encapçalada per les parelles de gegants Rigoleto i Traviata i Rodus i Berania, el gegants grans i petits, respectivament, acompanyats del Grup de Gralles i Timbals “Com feia...? de Roda de Berà i la cobla la Principal de Llobregat.

Més de 40 parelles van participar en el seguici del pa beneït, que són les ‘barquilles’ portades damunt dels feinadors coberts amb mantell. Al capdavant, el Mario i la Martina Serrano, germanets bessons que s’estrenaven en portar una de les coques del goig, mentre que l’altra, a era a mans dels també germans Hugo i Alba Poch, ja avesats en aquesta escomesa.

En arribar la comitiva a l’església, es va iniciar la processó en la qual participa el clergat, que camina pels carrers del nucli històric de Roda, amb la imatge del patró Sant Bartomeu a espatlles dels portants, precedida del penó que li pertoca i acompanyat de la bandera de la bandera de la Hermandad de Labradores y Ganaderos, símbol de les entitats existents antigament a la vila.

De retorn al temple, amb l’església plena de gom a gom, es va celebrar l’ofici religiós de la festivitat, amb benedicció del pa, moment solemnitzat amb el toc de gralla.

A la sortida d’ofici, un dels moments més esperats: la subhasta de la coca del goig.