Pere Segura: «Vila-seca brolla en aquests dies cultura, música i ciutadania»

A punt d’encetar la programació de la Festa Major d’Estiu, el batlle destaca la diversitat d’espais i formats, el bon estat de salut del teixit associatiu local i repassa alguns dels grans projectes de ciutat

Vila-seca engega dijous la seva Festa Major d’Estiu amb nou dies d’activitats per davant que ompliran els carrers de la Pineda, primer, i de Vila-seca, després. La programació barreja actuacions de gran format amb els actes més populars i d’arrel tradicional a càrrec de les entitats festives i el teixit associatiu local. L’alcalde, Pere Segura, repassa les claus de la festa major i l’actualitat municipal.

Com es presenta aquest any la Festa Major d’Estiu?

Carregada d’activitats, com sempre, i amb la voluntat de generar els entorns més favorables perquè la gent pugui sortir al carrer, gaudir, compartir, estar amb els seus amics i familiars i fer poble. Es tracta de generar espais de convivència que interpel·len també el sentiment de pertinença a una ciutat que en aquests dies brolla cultura, música i sobretot ciutadania.

Mirant el programa s’aprecia la voluntat de diversificar espais i portar la festa a cada racó del municipi.

La Festa Major d’Estiu és una festa de carrer, és una festa de compartir, d’envair l’espai públic. Vila-seca esdevé cada cop una ciutat més gran i hem de fer disparitat d’espais per poder encabir tota la demanda que hi ha d’oci i de participació de la ciutadania. Que les festes tinguin aquesta interacció entre els veïns i veïnes i una disparitat de propostes a nivell de format i d’espais és importantíssim per a nosaltres.

Precisament El Fènix, una de les societats històriques, torna a ser escenari de la Festa Major i ha organitzat la Nit Jove.

Volem que la Festa Major no sigui una festa organitzada únicament per l’Ajuntament, sinó que també hi hagi entitats que facin propostes i les incorporin. El Fènix n’és una, però també hi ha una part de vermuts, que organitzen els diferents bars i restaurants, o una nova oferta dels comerciants, que fan una gimcana de caire familiar que vinculen al comerç i fan que hi hagi una activitat més a la festa. Que diferents organitzacions i entitats puguin generar més oferta és molt positiu i enriqueix la festa.

Aquest és un any d’aniversaris per a moltes entitats. 50 anys de l’Agrupació Cultural, 35 del Ball de Diables, 10 de la Txaranga Band Tocats, 5 del Cavall Alat...

Veig un teixit associatiu madur. És una gran notícia quan comencem a tenir entitats que compleixen anys i que perduren, amb totes les dificultats que comporta avui en dia perdurar en el temps. Això implica que a poc a poc s’està consolidant tot un ecosistema de teixit sociocultural i associatiu que cal posar en valor, perquè això parla també de la maduresa de Vila-seca com a ciutat.

Dins del Pla d’Acció Municipal del mandat està fer un projecte de Centre Cultural amb una Casa de la Festa. Què ha de ser aquest equipament?

Necessitem un espai que doni servei a les necessitats que tenen avui en dia les entitats i que ara les estem cobrint en altres àmbits. Cal un lloc de trobada, amb espais de compartir, espais de reunió i també espais d’exposició. Hi ha alguns elements que ara mateix estan guardats en determinats llocs que podrien estar exposats allà i que els puguin anar a conèixer els alumnes de les escoles de Vila-seca, per exemple. Aquesta és una idea que començarem a treballar i a buscar-li possibles ubicacions, però que molt difícilment serà realitat en aquest mandat.

La barreja entre residents i turistes és una característica de la Festa Major d’Estiu. Com està anant la temporada?

És una temporada turística una mica estranya. Vam tenir un juny molt bo, però el juliol està sent fluixet, una cosa habitual en anys en què hi ha esdeveniments esportius importants, que són una mica pertorbadors de la dinàmica habitual. També hi ha una qüestió positiva i és que cada cop es tendeix més a una finestra vacacional més ampla, amb setembres i octubres amb altes ocupacions.

L’horitzó per a la Pineda planteja una gran transformació urbana i turística.

Els pròxims anys la Pineda té una transformació importantíssima i fins i tot amb un punt de disruptiva per a la mateixa destinació. A curt termini, en aquest mateix mandat, ja veurem grans canvis, com un nou passeig molt potent –la previsió és iniciar les obres a l’octubre–, i un altre passeig, l’antic, totalment renovat. També veurem el projecte d’integració paisatgística i mediambiental de la platja, amb un espai de dunes, i com l’espai de la Xarxa Natura explosiona des del punt de vista ambiental.

Tot això tindrà repercussions com a destinació turística.

Tots aquests projectes ens faran ser un referent com a destí turístic curós i cuidador amb la natura. Si tot va bé, al final del mandat també serà una realitat el centre experiencial, que busca endinsar-nos en un edifici d’arquitectura d’avantguarda i que explorarà àmbits que fins ara la Pineda no tenia, com pot ser l’àmbit tecnològic més experiencial.

Fa uns dies feia el seu balanç del primer any de mandat. Satisfet?

Estem molt satisfets perquè estem en una dinàmica de treball engrescadora, potent, abastant tots els fronts que ens havíem proposat. Quan vas fent el seguiment d’una manera metòdica de tots els compromisos, veus que vas avançant en moltes coses i moltes més que s’acabaran de definir en els pròxims tres anys.

Hi ha moltes carpetes obertes, però quin és el repte més gran que afronta amb el nou curs a partir de setembre?

Vila-seca és una ciutat petita, però que té uns reptes i uns estressos increïbles en molts àmbits. Fa uns dies parlàvem de les mercaderies, però també els creixements del Port de Tarragona, projectes com el Hard Rock o el tramvia, el creixement de la indústria química i les conseqüències que pot tenir, el projecte d’oci i turisme per a l’àmbit del parc aquàtic... Tenim àmbits de tensió molt diversos. I, per tant, el gran repte és que els projectes es facin bé i superar totes les traves administratives, que no són senzilles.

De fet, molts dels grans projectes depenen d’altres administracions. Li preocupa que no hi hagi un Govern a la vista per a la Generalitat?

Ara tenim un Govern que està en funcions i absent. Això sí que em preocupa, la veritat. Perquè jo em pensava que el Govern, independentment que estigui en funcions, continuaria endavant liderant i gestionant les coses, però no està sent així. Està tot a l’expectativa de què hagi de passar.

Es refereix al tramvia?

El tramvia, Hard Rock, implantacions econòmiques... pràcticament tot. Tot està en un impàs de dir «que ho decideixi el següent». I això, en una democràcia representativa com la nostra on conformar govern és cada vegada més complicat, hem de trobar els mecanismes perquè el país no s’aturi.

Sobre el projecte del tramvia, ja té Vila-seca tots els serrells tancats amb la Generalitat?

No, nosaltres encara estem en diàleg. S’han de buscar els diferents encaixos, la integració urbana del tramvia i saber també qui ho paga. Hi ha una part d’integració de la infraestructura en la trama urbana i d’accessibilitat que ha de quedar molt clar qui ho ha d’assumir. Estem en aquestes discussions.